Najnovije

ALBANIJA: Iščezlo 100.000 Srba pokrštavanjem, kao što su to radile ustaše u NDH!

Jeziv zločin! Srbi u Albaniji nemaju nikakva prava, pokrštavani su, zabranjeno im je pisanje ćirilicom, a bukvalno iz knjige državljana izbrisano je više od 100.000 ljudi i “prevedeno” u Albance!
Asimilacija - preblag izraz (Foto: in4s.net)

Asimilacija - preblag izraz (Foto: in4s.net)

Srbi su u zemlji u kojoj je premijer Edi Rama jedna od najobespravljenijih manjina u Evropi i preti im potpuni nestanak, a pravo je čudo da se neki još uvek imaju drskosti da kažu u Tirani da su srpskog porekla. Prema poslednjim popisima u Albaniji, u poslednjih 20 godina najmanje 100.000 Srba je nestalo – iščezlo iz matičnih knjiga, tako što su pokršteni i nametnuta su im albanska imena i prezimena, a prema tim podacima ostalo je još oko 30.000 Srba. Predsednik Udruženja Srba i Crnogoraca “Morača-Rozafa” iz Skadra, advokat Pavlo Jakoja Brajović upozorio je da je srpska zajednica u Albaniji, koja po procenama ima 30.000 članova, potpuno obespravljena. - Srbima je u Albaniji izuzetno teško da opstanu i sačuvaju sopstveni identitet – kazao je Brajović i zatražio da problem srpske zajednice i njenog zastupanja bude prioritet i zakonom uređeno pitanje u budućoj saradnji Srbije i Albanije. Mnogi novi albanski zakoni su i dalje u suprotnosti sa evropskim konvencijama i ne omogućavaju manjinama da ostvare svoja prava, pre svega pravo na nacionalni identitet, kazao je Brajović za prištinsko Jedinstvo. - Škola na srpskom jeziku nema, izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti je zabranjeno, kao i upotreba tradicionalnih imena i prezimena na ić, prava na obrazovanje i informisanje na srpskom. Održavanje kontakata sa matičnom državom ukinuto je kao i pravo na slobodu veroispovesti – tvrdi Brajović.
Pročitajte još:Šešelj: Hvala Rusiji što mi je spasila život!
Među problemima, su, prema rečima Brajovića, pored teškog ekonomoskog položaja i ogromne administrativne i finansijske prepreke za vraćanje nasilno albanizovanih srpskih imena i prezimena. - U matičnim knjigama izbrisana je srpska nacionalnost i definisana kao albanska. Karakteristicna porodicna imena i prezimena zamenjivana su albanskim – po svom značenju, ponižavajućima, Druri (Drvo), Guri (Kamen), Hekuri (Gvožđe)… – kazao je on. Danas uz veliku novčanu naknadu mogu da promene samo jedno – ime ili prezime. U Albaniji Srbi uglavnom žive u grdovima Skadar i Koplik i okolnim selima. Srbi imaju dugu istoriju na teritoriji današnje Albanije. U srednjem veku teritorija Albanije pripadala je Srpskom carstvu, dok je Skadar bio prestonica više srednjovekovnih srpskih država. Nekadašnji SUP SFR Jugoslavije uspeo je da prikupi informacije da u centralnoj Albaniji (okolina Elbasana i Berata) ima Srba starosedelaca, tj ostataka stanovništva nekadašnjih srpskih država kneza Jovana Vladimira, kralja Milutina i cara Dušana. Osim njih u Albaniji ima srpskog stanovništva, potomaka odbeglih komunista informbirovaca koji su bili verni Sovjetskom Savezu i koji se nisu priklonili režimu Josipa Broza, nego Staljinu (Informbiro). Ipak najveći broj njih je asimiliran tokom vladavine kralja Zoga i komunističkog diktatora Envera Hodže, kada su Srbi bili pod velikim pritiskom da se odreknu svoga identiteta. Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA