Najnovije

Dačić: Naš region je na pravom putu

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da će Zapadni Balkan i regionalna saradnja biti prioritet predsedavanja Srbije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ali i podsticanje mirovnog procesa u Ukrajini.
Ivica Dačić (Foto: JuTjub)

Ivica Dačić (Foto: JuTjub)

"Smatram da je naš region na pravom putu i očekujem da će naše predsedavanje dati dodatni impuls regionalnoj saradnji", poručio je Dačić na svečanom prijemu povodom završetka predsedavanja Švajcarske i početka predsedavanja Srbije OEBS-u. Prema njegovim rečima, Srbija je, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, iskreno posvećena jačanju saradnje sa susedima i zemljama regiona u celini. On je ukazao da će predsedavanje Srbije OEBS-u od 1. januara 2015. biti veoma važno s obzirom na krizu u Ukrajini, koja je obeležila dosadašnje švajcarsko predsedavanje, pošto je 2014. godina bila puna izazova za prostor OEBS-a jer smo se, podsetio je, suočili sa jednom od najozbiljnih kriza od završetka hladnog rata. U izuzetno složenim političkim okolnostima, istakao je Dačić, OEBS je brzo reagovao na krizu i uputio specijalnu posmatračku misiju u Ukrajinu, čime je ta organizacija demonstrirala efikasnost i afrimisala svoj značaj na globalnom planu. "Svesni smo da će i 2015. godine Ukrajina biti dominantna tema u OEBS-u i da će biti potreban isti nivo angažovanosti", naglasio je srpski šef diplomatije. "U tom kontekstu, glavni prioritet našeg predsedavanja biće podsticanje sveobuhvatnog mirovnog procesa", dodao je, podsetivši na zaključke Ministarskog sastanka u Bazelu, koji potvrđuju podršku država učesnica daljim aktivnostima OEBS-a u Ukrajini. Dačić je naveo i da se iduće godine navršava 40 godina od usvajanja Završnog akta u Helsinkiju, te da će srpsko predsedavanje biti prilika da se još jednom istakne značaj tog dokumenta. "Nameravam da odmah na početku predsedavanja razgovaramo sa partnerima u OEBS-u o nastavku procesa "Helsinki plus 40", rekao je Dačić. Srbija i Nemačka, kao buduće članice "trojke" OEBS-a u 2015, podržale su odluku švajcarskog predsedavajućeg da se formira panel eminentnih ličnosti, rekao je on i izrazio očekivanje da će rad panela biti relevantan i za proces "Helsinki plus 40".
Pročitajte još:(UŽIVO) Konferencija Vladimira Putina
On je istakao da Srbija posvećuje veliku pažnju pripremama za predsedavanje, o čemu svedoče njegove posete Francuskoj, Rusiji i Ukrajini koje danas otpočinje, radi konsultacija sa važnim akterima u cilju što boljeg predsedavanja, u interesu cele organizacije, opšteg mira i stabilnosti u Evropi. "Učinićemo sve da predsedavanje Srbije OEBS-u bude konstruktivno i da ostvarimo konstruktivne rezultate", poručio je Dačić. On je rekao i da je već određen datum Ministarskog saveta u Beogradu te da će taj ogroman skup biti održan u beogradskoj "Areni" 3. i 4. decembra 2015, uz učešće 57 država članica OEBS-a, ministara spoljnih poslova i raznih međunarodnih organizacija, kao i mediteranskih i azijskih partnera. Dačić je zaključio da već sada, na isteku prve polovine konsekutivnog predsedavanja OEBS-u Švajcarske i Srbije, možemo da kažemo da se ovakav model pokazao kao efikasan i da je omogućio kontinuitet i dugoročnije planiranje aktivnosti predsedavajućeg. Ambasador Švajcarske Žan-Danijel Ruh podsetio je da OEBS ima centralnu ulogu u savladavanju krize u Ukrajini, od postavljanja okvira za dijalog do posredovanja u planovima za deeskaliranje sukoba. "Onima koji izražavaju sumnju u kontinuiranu relevantnost OEBS-a, sada možemo da kažemo: Pogledajte Ukrajinu", istakao je Ruh, ali je upozorio da izazovi i dalje postoje, da sukob u Ukrajini nije rešen, da se međunarodno pravo i dalje krši, te da će to obeležiti i srpsko predsedavanje. On je rekao da će Švajcarska ostati angažovana u ostvarivanju ciljeva OEBS-a i da će, zajedno sa Srbijom i Nemačkom, biti članica "snažne i posvećene trojke" ove organizacije. Svečanom prijemu, koji je Dačić priredio u saradnji sa Ambasadom Švajcarske u Srbiji, prisustvovali su šefovi diplomatskih misija i predstavnici međunarodnih organizacija u našoj zemlji. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA