Najnovije

Afera: Rumunski političari preko Crne Gore švercovali rakete teroristima!

PODGORICA - Bivši političari iz Rumunije Kristijan Vintila (44) i Virdžil Flaviju Georgesku (42) i njihov kolega Italijan Masimo Romanjoli (43) uhapšeni su u Podgorici zbog sumnje da su pokušavali da prodaju razne vrste naoružanja, od pištolja do raketnih bacača, kolumbijskoj terorističkoj organizaciji FARC.
Ilustracija (foto: Itar Tass)

Ilustracija (foto: Itar Tass)

Posle hapšenja koje je javnosti predočio Dejan Đurović, šef NCB Interpola Podgorica, u Crnoj Gori zasad nema zvaničnih reakcija, a javnost spekuliše da li je među nuđenom robom, koja je trebalo da stigne iz Sofije, bilo i protivvazdušnih projektila „strela“, kojima je svojevremeno raspolagala crnogorska policija. „Strele“ su zvanično otpisane u staro gvožđe. Ovo je drugi put da se Crna Gora dovodi u vezu sa međunarodnim švercom oružja. Prvi put je tranzit oružja trebalo da bude realizovan preko Albanije, čije su vlasti nedavno u međunarodnoj akciji „Eliza“ u Valoni uhapsile svog državljanina Kastriota Prengu (37). Specijalno tužilaštvo tereti ga za terorizam, a u putnoj torbi „snabdevača“ pobunjenika ISIL tada je pronađeno 20 matrica razornog eksploziva C4, kupljenog u Maleziji. Sada su „pala“ dva Rumuna i Italijan, koji su se tri puta ove godine sastajali u Tivtu sa „kupcima oružja“, odnosno agentima američke DEA koji su se predstavljali kao osobe zainteresovane za nabavku naoružanja. DEA je snimila i dokumentovala razgovore, kao i kontakte uhapšene trojke. Američki tužilac Prit Barara iz tužilaštva Južnog distrikta NJujork u već podignutoj optužnici kaže da je Georgesku upoznao švercere Vintilu i Romanjolija sa tri osobe koje su se predstavile kao predstavnici ili saradnici FARC. Georgesku se, prema navodima, 23. septembra u Bukureštu sastao sa agentom DEA, verujući da je reč o čoveku koji je veza sa kolumbijskim teroristima, koji mu je objasnio da FARC treba oružje kako bi obarao američke helikoptere i avione angažovane u potrazi za plantažama kokaina u Kolumbiji.
Pročitajte još:Putin naredio modernizaciju nuklearnog arsenalaSAD kreću u medijsku ofanzivu na Rusiju, investiraće 60 miliona u ruske medije!
Prema američkim zakonima, uhapšenima preti doživotna robija, jer su osumnjičeni za terorizam, odnosno nameru da saučestvuju u ubijanju američkih državljana koji se bore protiv FARC i šverca kokaina. FARC je kolumbijska levičarska kriminalna organizacija i najveći snabdevač kokainom na svetu. SAD i EU su ih stavile na listu terorističkih organizacija. Počinili su niz ubistava i kidnapovanja američkih zvaničnika u Kolumbiji. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA