Najnovije

Separatistička stranka u Škotskoj ima podršku čak 43% glasača

EDINBURG – Škotska nacionalna partija (SNP), koja se zalaže za nezavisnost, prevagnuće po broju glasova u Škotskoj na opštim izborima koji će u Ujedinjenom Kraljevstvu biti održani u maju, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete.
Škotska želi nezavisnost (Foto: noliesradio.org)

Škotska želi nezavisnost (Foto: noliesradio.org)

SNP, koji želi da Škotska izađe iz sastava Ujedinjenog Kraljevstva, uživa poverenje 43 odsto birača, čime bi ova levičarska stranka mogla da dobije veliki uticaj u parlamentu u Londonu, prema rezultatima istraživanja koje je sproveo institut ICM, a koje je objavio list „Gardijan”. Ovakav izborni rezultat bi, takođe, mogao da pokopa nade opozicione Laburističke stranke levog centra da će prestići konzervativce premijera Dejvida Kamerona i vratiti se na vlast na opštim izborima u maju, prenosi AFP. U poređenju sa 43 odsto ispitanika koliko ih danas podržava SNP, uoči opštih izbora 2010. godine ih je 20 odsto bilo naklonjenoj toj stranci, dok za laburiste danas namerava da glasa 26 odsto ispitanika, što je za 16 odsto manje nego pre četiri godine. Kameronovi torijevci desnog centra, prema rezultatima ankete, danas uživaju 13 odsto ispitanika, u poređenju sa 17 odsto 2010, a njihovi centristički koalicioni partneri liberalne demokrate - šest odsto, što je 13 odsto manje nego pred prethodne opšte izbore.
Pročitajte još:HAOS U PARLAMENTU: Pljuštale batine zbog Rusije! (VIDEO)
Broj pristalica SNP se više nego utrostručio dostigavši 90.000 posle referenduma o nezavisnosti Škotske održanog 18. septembra, kada je 55 odsto Škota glasalo za ostanak u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva. SNP je osvojio šest od 59 mesta koliko pripada Škotskoj u 650-članom britanskom parlamentu na poslednjim opštima izborima 2010, a laburisti 41. Prema anketi čiji su rezultati danas objavljeni, SNP bi na izborima iduće godine mogao da osvoji 45 mesta, a laburisti 10. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA