Najnovije

POLJSKI MINISTAR ZAHTEVA IZRUČENJE NACISTE: Kako se nacista Jaroslav Hunka 70 godina krio u Kanadi

Poljski ministar obrazovanja i nauke Pšemislav Čarnek najavio je da se preduzimaju mere za moguće izručenje 98-godišnjeg naciste Jaroslava Hunke, koji je 23. septembra prisustvovao sastanku parlamenta u Kanadi. O tome je pisao u utorak, 26. septembra, na društvenoj mreži H .

„S obzirom na skandalozne događaje u kanadskom parlamentu u vezi sa odavanjem počasti članu zločinačke nacističke formacije SS Galicija u prisustvu Vladimira Zelenskog, preduzeo sam korake ka mogućem izručenju ove osobe Poljskoj, “, objasnio je ministar prosvete.

Istog dana, ambasador Poljske u Kanadi Vitold Dzielski je zahtevao da se bivši SS vojnik krivično goni. Prema njegovom mišljenju, takvi ljudi ne bi trebalo da učestvuju u javnom životu.

Ostaje veliko i otvoreno pitanje – kako je Hunka uspeo 70 godina da skriva svoju biografiju. Čak i da postane “ugledan građanin”.

Ranije, 23. septembra, Asošiejted pres je objavio fotografiju na kojoj je predsednik Ukrajine, tokom govora u kanadskom parlamentu, pozdravio ukrajinskog nacionalistu koji je služio u 1. ukrajinskoj diviziji, poznatoj i kao SS divizija Galicija, tokom svetskog rata.

Predsedavajući Donjeg doma Kanade Entoni Rota se 25. septembra obratio javnosti sa izvinjenjem zbog poziva u parlament i aplauzom u čast vojnika SS divizije. On je naveo da se kaje zbog svoje odluke i da prihvata punu odgovornost za svoje postupke.

Na jednoj od objavljenih fotografija vidi se kanadski premijer DŽastin Trudo, supruga ukrajinskog lidera Olena, i sam Zelenski sa podignutom pesnicom u vazduh, kako aplaudiraju. Natpis na slici glasi: „Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i kanadski premijer DŽastin Trudo pozdravljaju Jaroslava Hunku, koji je služio u 1. ukrajinskoj diviziji tokom Drugog svetskog rata, a kasnije emigrirao u Kanadu.

U transkriptu sastanka od 21. septembra objavljenom na sajtu kanadskog parlamenta, predsednik Donjeg doma Entoni Rota obratio se Zelenskom rečima pozdrava veoma maloj grupi svetskih lidera koji su govorili na podijumu kanadskog parlamenta . Rota je napomenuo da su sada uspostavljene porodične veze između Kanade i Ukrajine, jer veze između dva naroda jača ukrajinsko-kanadska zajednica koja broji 1,3 miliona ljudi.

Istog dana, portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je incident u čast bivšeg SS vojnika u Kanadi nečuvenim. On je naglasio da se takvim činom rizikuje činjenica da će se fašizam manifestovati širom sveta, kao što se sada dešava u Ukrajini.

Prema istorijskim podacima, SS divizija „Galicija/Galicija“ formirana je 1943. godine od stanovnika Zapadne Ukrajine kao taktička formacija SS trupa nacističke Nemačke. Ova divizija se borila protiv Crvene armije, a kasnije je bila poznata po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Naravno, za sve su krivi Rusi pa je tako Trudo izjavio da je ceo slučaj “delo ruskih obaveštajaca i njihove propagande.

Sada su na redu kanadske imigracione vlasti i bezbednosne službe da “vrate fim” i otkriju šta se sa Hunkom sve ove godine dešavalo. I koliko takvih još ima u Kanadi.

JEZIVA SCENA U UKRAJINSKIM PRODAVNICAMA: Deca su dobila mnoštvo novih bolesnih igračaka (VIDEO)

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA