Najnovije

LJajić: Prihodi od turizma prošle godine 2.5 milijarde dolara

BEOGRAD - Ukupni prihodi od turizma u Srbiji u prošloj godini iznosili su 2,5 milijardi dolara, a samo devizni priliv od stranih turista bio je 800 miliona evra, što ukazuje na vitalnost ovog sektora uprkos ekonomskoj krizi, ocenio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić.
Foto: JuTjub

Foto: JuTjub

LJajić je, na biznis konferenciji "Održivi razvoj i konkurentnost turističkog proizvoda jugoistočne Evrope - SEET 2014", podsetio da je 2000. godine devizni priliv od turizma iznosio samo 20 miliona dolara, što znači da je za 15 godina on povećan čak 50 puta. Ministar je ukazao da je, poređenja radi, u prošloj godini izvoz poljoprivrednih proizvoda iznosio 2,1 milijardi evra, automobilska industrija je izvezla u vrednosti od 1,8 milijardi evra, a to su grane koje, za razliku od turizma, imaju ili su imale podsticaje.
On je dodao da ovogodišnji budžet za turizam iznosi 13 miliona evra i da resorno ministarstvo namerava da preduzme niz koraka kako bi se prihodi od turizma povećali.
Prema njegovim rečima, ne ide nam u prilog to što smo, prema rang listi Svetskog ekonomskog foruma, u prošloj godini bili na 89. mestu po turističkoj konkurentnosti među 140 zemalja koje su rangirane. U narednom periodu, kako je naveo, potrebno je da Srbija pozicionira turizam kao privrednu granu koja ne samo što ostvaruje stalni rast, već ima napozitivniji efekat i pozitivno prelivanje na druge privredne grane. "Turizam nije trošak, turizam je investicija, ulaganje, on je prihod za državu i za budžet, i nešto što podstiče privrednu aktivnost u celoj zemlji", naveo je LJajić. Prema njegovim rečima, potrebno je da se podstakne razvoj privatnog sektora, a pre svega javno-privatnog partnerstva, kao i da se afirmišu i razvijaju turistički klasteri. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA