Najnovije

Srbija popustila pred uslovom Hrvatske: Na snagu stupaju niže carinske stope za cigarete

BEOGRAD - Najverovatnije od 1. jula proizvođači iz Evropske unije moći će u našu zemlju da izvezu 1.625 tona cigareta po povlašćenoj, odnosno umanjenoj carinskoj stopi od 15 odsto. Za količine preko te kvote važiće redovna carina od 53,6 odsto.
Foto: technologijos.it

Foto: technologijos.it

Na prodaju po povlašćenim uslovima imaju pravo svi proizvođači cigareta iz EU, ali čini se da joj je najbliža „Tvornica duhana Rovinj” (TDR) prema čijem izvozu u Srbiju je, uostalom, i odmerena pomenuta kvota. To je, inače, prosek uvoza njihovih cigareta od 2009. do 2011. Hrvati su ne samo geografski najbliži popunjavanju te kvote, već imaju i gotov proizvod prema našim pravilima s podacima o plaćenoj akcizi i zdravstvenom upozorenju. Prethodnih dana Odbor za evropske integracije Skupštine Srbije usvojio je izveštaj o dodatnom protokolu Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju (SSP) koji je usledio posle ulaska Hrvatske u EU i izlaska iz CEFTA režima. Ovim je samo potvrđeno ono što je sa EU bilo dogovoreno u decembru prošle godine, a što još nije prošlo vladu.
U domaćoj duvanskoj industriji koja je u većinskom vlasništvu tri multinacionalne kompanije nisu zadovoljni ovakvim razvojem događaja. Najveći je problem, kažu nezvanično, što se ne zna način podela kvote, a što EU insistira da mi prihvatimo princip da onaj ko prvi stigne i prvi proda robu ima veće pravo na kvotu. A ti koji će prvi da stignu su, naravno, Hrvati, jer oni već imaju spremljen proizvod po našim pravilima.
– Ako smo već morali da pristanemo na kvotu, koju su nam odredili na osnovu hrvatskih zahteva, ne moramo da pristanemo i na princip podele kvote koji njima odgovara – kaže naš izvor iz jedne fabrike cigareta koji je želeo da ostane anoniman. – Čak i da sada počnemo s pripremama za uvoz cigareta iz naših fabrika u EU, one fizički ne bi mogle da stignu na ovo tržište za šest do devet meseci. Reč je o specifičnom proizvodu koji mora imati akciznu markicu, obaveštenje o štetnosti po zdravlje. Kako se saznaje u Ministarstvu trgovine, princip raspodele kvote još nije utvrđen, a osim prava prve prodaje opcija je i tržišno učešće. U industriji cigareta kažu da tih 1.625 tona cigareta prema maloprodajnim cenama vredi 50 miliona evra. Za nekoliko godina, zbog rasta akciza, vredeće i svih 100 miliona evra. Upravo zato je važan način raspodele kvote. Pogotovo zato što su tri kompanije – „Filip Moris”, „Britiš Ameriken tabako” i „Japan tabako” u proizvodnju cigareta u Srbiji investirali preko milijardu evra, a što će u budućnosti naše tržište da „ciljaju” i druge fabrike iz okolnih zemalja. Da će EU imati kvotu od 1.625 tona za izvoz duvanskih proizvoda u Srbiju po carinskoj stopi od 15 odsto, potvrdio je predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Aleksandar Senić. On je agenciji Beta kazao da je to predviđeno protokolom uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije povodom pristupanja Hrvatske EU. Senić je naveo da je skupštinski Odbor za evropske integracije usvojio izveštaj o parafiranju tog protokola radi davanja saglasnosti o njegovoj privremenoj primeni. „Izveštaj je usvojen i primenjivaće se od 1. jula, što znači da će EU zbog tradicionalnih trgovinskih tokova imati kvotu od 1.625 tona na izvoz duvanskih proizvoda u Srbiju po carinskoj stopi od 15 odsto”, kazao je Senić.
Prema njegovim rečima, pre ulaska Hrvatske u EU postojala je preferencijalna količina od samo 25 tona koja je bila carinjena carinskom stopom od 10 odsto. „Sada je ta količina od 1.625 tona po carinskoj stopi od 15 odsto”, dodao je Senić.
On je kazao da će sa davanjem saglasnosti Odbora za evropske integracije početi privremena primena tog protokola, a stalno važenje uslediće po ratifikaciji protokola svih zemalja članica EU. „Davanjem saglasnosti na sednici Odbora za evropske integracije Srbija je omogućila primenu tog protokola bez usvajanja u Skupštini Srbije, jer se protokoli i aneksi ne usvajaju u parlamentu”, rekao je Senić koji je i poslanik Nove demokratske stranke. Vlada Srbije je sredinom oktobra 2013. usaglasila carinske stope za uvoz cigareta iz Hrvatske i EU, čime je rešen spor Brisela i Beograda. Senić je kazao da je takođe povećana kvota za izvoz šećera, vina i ribe iz Srbije u EU. „Kvota za izvoz šećera povećana je samo za 1.000 tona, iako je Srbija tražila da to bude 70.000 tona, ali to nema veliki značaj, jer se od 2017. ukidaju kvote za preferencijalni izvoz šećera u EU. Kvota za vino je povećana za 4.300 hektolitara, a kvota za izvoz sveže rečne ribe za 26 tona”, rekao je Senić. Izvor: Politika (J.Rabrenović)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA