Najnovije

EKSKLUZIVNO: Kako se priključiti vojsci Novorusije, koliko košta put i gde otići

Na zahtev velikog broja čitalaca, Pravda je istražila kojim putem srpski dobrovoljci odlaze u Ukrajinu, koliko ih košta put i gde je štab za prijem dobrovoljaca. Iako su pojedini mediji pisali da postoji "organizovano regrutovanje plaćenika" otkrili smo da toga u Srbiji nema, bar za vojsku Novorusije, a da je inicijativa za odlazak i troškovi puta na samim dobrovoljcima.  Put u jednom pravcu košta najmanje 350 evra. 
Korak 1: Let Beograd Moskva traje 3 sata

Korak 1: Let Beograd Moskva traje 3 sata

- Iz Srbije je najbolje putovati avionom, moguće je kupiti kartu Beograd- Rostov preko Moskve. Postoji i let Tivat-Rostov i tu je karta jeftinije ali let je samo jednom nedeljno. Kada stignu u Rostov potrebno je da odu na glavnu autobusku stanicu i da kupe autobusku kartu za Donjeck, ali Donjeck koji se nalazi u Rusiji na granici sa Ukrajinom. Let Beograd-Moskva traje tri sata, Moskva-Rostov dva sata, a autbusom do Rostova do ruskog Donjecka se putuje 4 sata - kaže sagovornik Pravde koji je pomagao pojedinim dobrovoljcima da stignu u Novorusiju. On kaže da je ukupna cena puta oko 350 evra, od čega je veći deo za avion dok na autobusku kartu od Rostova do ruskog Donjecka otpada oko 7 evra. - Po dolasku u ruski Donjeck koji se nalazi na samoj granici sa Ukrajinom treba otići u ulicu Prospekt mira i pronaći Štab Kozaka( Štab Kazakov).  Taj ruski Donjeck je mali gradić i neće biti problem da nađu štab. Treba da kažu da su dobrovoljci a u štabu će odlučiti da li će ih primiti i u koju jedinicu. Posle će ih prebaciti preko granice - kaže naš sagovornik. Donjeck u Rostovskoj oblasti se nalazi u blizini Krasnodona sa Ukrajinske strane, Krasnodon drže proruske snage.
Srbi u dve jednice Prema izvorima Pravde do sada prispeli srpski dobrovoljci raspoređeni su u dva različite jedinice. - Jedna grupa srba se nalazi u Lugansku, a druga je u Krasnodonu - kaže on.
Ipak, naš sagovornik, iako je pomagao nekolicini Srba da stignu u Novorusiju, kaže da nikom ne bi preporučio da krene na taj put jer su opasnosti i rizik veliki. - LJudima je bukvalno glava u torbi i to ne samo zbog ratnih dejstava. Veliki je rizik upustiti se u takvu avanturu jer Rusija zvanično ne stoji iza snaga Novorusija, a sa druge strane Novorusija nije ni formirana kao prava država. U suštini snage Novorusije su sastavljene od više različitih jednica koji imaju svoje sopstvene lance snabdevanja, sopstvena sredstva tako da nije situacija u svim jedinicama ista i nikada ne znate gde ćete da završite. Neke jedinice dobijaju hranu i municiju jako retko- kaže on.
Četnici su dobro - Nisam uspeo da stupim u kontakt sa pripadnicima Četničko odreda "Jovan Šević" ali sam se čuo sa ljudima koji su sa njima u jedinici i prema zadnjim informacijama koje imam svi su dobro - kaže on.
Prema njegovim rečima Srbi koji odu u Novorusiju ne treba da se ničemu nadaju. - Novca za plate vojnika nema, tek pojedini retki odredi imaju sredstava ali njih je malo i teško je do njih doći. Ako vas ubiju vaša porodica neće dobiti penziju ni nadoknadu jer Novorusija nije formirana kao država, ako vas rane ili postanete invalid nećete dobiti nikakvu naknadu jer Rusija vam je neće dati, a Novorusija još nije država i sve je nizvesno - tvrdi naš izvor. On kaže da bi Srbi koji odu u Novorusiju mogli da imaju i problema sa vlastima Ruske federacije. - Srbi mogu u Rusiju doputovati na mesec dana bez vize, onda pređu u Ukrajinu i kad se vrate, a prođe više od mesec dana, imaju problem sa policijom u Rusiji. Nema ko da ih zašititi i da im pomogne, već su neki Srbi koji su se vratili iz Ukrajine imali problem pa su im pomagale kozačke i humanitarne organizacije - kaže naš sagovornik.
Srbi blokirani u Lugansku - Jedna grupa Srba je već trebala da se vrati kući ali su zbog situacije u Lugansku morali da ostanu. Ipak uskoro bi trebali da krenu za Srbiju - kaže sagovornik Pravde.
On ponavlja da je ljudi koji se usude da dođu moraju biti svesni da Rusija ne stoji iz proruskih snaga u Novorusiji,  da u Novorusiji još vlada haos i da to nije uređena država. - Ko dolazi da bude svestan da dolazi na svoju odgovornost i da sam preuzima rizik za sve što može da mu se desi - kaže on i dodaje da Štab kozaka neće primiti one koji nisu odslužili vojsku.
Pročitajte još: Jednomesečni „odmor” Strelkova je poruka Moskve Kijevu – čekaćemo još samo 30 danaUkrajinci potvrdili da im je oboren Suhoj-25 u Lugansku
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA