Najnovije

Lazanski: Ko ne plaća svoje ratno vazduhoplovstvo - plaćaće tuđe!

BEOGRAD - Skoro tri meseca vazdušni prostor Srbije nije bio čuvan lovačkom avijacijom, avionima tipa „mig-29” i „mig-21”, što na ovim prostorima nije zabeleženo u proteklih sedamdeset godina. Problem su bili akumulatori za ta dva tipa borbenih letelica. Sada je taj problem konačno rešen, akumulatori su stigli iz Rusije, kao donacija, piše Miroslav Lazanski, najbolji srpski vojni analitičar, za
Miroslav Lazanski (Foto: JuTjub)

Miroslav Lazanski (Foto: JuTjub)

Premijer Aleksandar Vučić i ministar odbrane Bratislav Gašić u svojim nedavnim razgovorima u Moskvi izdejstvovali su da akumulatori stignu i da od danas nebo nad Srbijom opet bude čuvano i lovačkom avijacijom jer to je i obaveza Srbije kao evropske zemlje i kandidata za ulazak u EU, navodi Lazanski.
Pročitajte još: Geletej: Pred nama je veliki rat sa Rusijom – stradaće desetine hiljada ljudi!
Naime, borbena lovačka avijacija potrebna je Srbiji i kao vazdušna policija u slučaju upada otetog aviona u njen vazdušni prostor. Ako to nemamo, rizikujemo da evropske vazduhoplovne kompanije proglase naš vazdušni prostor za nesiguran, da počnu da ga izbegavaju i time liše Srbiju značajnog deviznog prihoda od preleta stranih aviona. Zemlje koje nemaju lovačku avijaciju koja bi obavljala taj posao moraju u te svrhe da plaćaju usluge nekog drugog ratnog vazduhoplovstva. Odnosno, ako neće da plaćaju svoje ratno vazduhoplovstvo – plaćaće tuđe, kaže Lazanski u svom autorskom tekstu. Pristizanje akumulatora za lovačke avione dobar je znak za Vazduhoplovstvo i PVO Srbije, koje uskoro zakonski vraća stari naziv Ratno vazduhoplovstvo i PVO.
Izvor: Politika (Miroslav Lazanski)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA