Najnovije

EU podržava ekonomske reforme Srbije

BRISEL - Evropska unija pozdravlja nastojanja srpske vlade za sprovođenje strukturalnih ekonomskih reformi kako bi se obezbedio rast i konkurentnost, rekao je danas portparol evropskog komesara za proširenje Peter Stano.
Brisel (Foto: europeancaravanforlegality.eu)

Brisel (Foto: europeancaravanforlegality.eu)

"Evropska unija je spremna da pomogne reformske napore Srbije u ovoj teškoj situaciji, uključujući i pomoć preko IPA fondova", rekao je Stano na redovnombrifingu u sedištu Komisije u Briselu, odgovarajući na pitanje Tanjuga. On je podsetio da je EU je dodelila Srbiji gotovo 200 miliona evra bespovratne pomoći godišnje kao podršku njenim naporima u pretpristupnom periodu. Kako je rekao portparol Štefana filea, mere koje su juče najavljene idu uz reforme koje je Srbija već usvojila tokom leta s ciljem restrukturiranja državnih preduzeća, veće fleksibilnosti tržišta rada i reforme penzionog sistema. "Evropska unija pozdravlja korake koje je Srbija do sada preduzela na tom planu", rekao je Stano. U cilju veće efikasnosti, fiskalna konsolidacija i strukturalne mere za stimulaciju ekonomskog rasta i zapošljavanja treba da idu "ruku pod ruku", dodao je on.
Pročitajte još: Koliko bi Evropa danas bila drugačija da je Jugoslavija ušla u EU?
Prema njegovim rečima, EU pozdravlja to što je Srbija usvojila srednjoročni plan konsolidacije, koji podupiru reforme javnog sektora, kao i dalje reforme s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja i spremna je da Srbiji za vreme tog procesa pruži suštinsku podršku. "Vlada proaktivna u predvođenju reformi koje se profesionalni sprovode, transparenta prema građanima i svim učesnicima u tom procesu, ima sve izgleda da kapitalizuje podršku EU i drugih u međunarodnoj zajedici", zaključio je Stano. Vučić je juče predstavio set mera za ozdravljenje srpske ekonomije koje obuhvataju smanjenje plata i penzija većih od 25.000 dinara, oštra borba protiv sive ekonomije, otpuštanje viška ljudi u administraciji, smanjenje subvencija pojedinim javnim preduzećima i jačanje privatnog sektora. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA