Najnovije

Češki general Petr Pavel na čelu vojnog komiteta NATO alijanse

VILJNUS - Načelnici generalštabova zemalja članica NATO okupili su se danas u glavnom gradu Litvanije, a jedna od glavnih tema je preispitivanje odnosa sa Rusijom.
General Petr Pavel (Foto: Nato.Int)

General Petr Pavel (Foto: Nato.Int)

Načelnik Generalštaba češke armije, general Petr Pavel izabran je danas za novog šefa Vojnog komiteta NATO na sastanku tog tela u Viljnusu, u Litvaniji. Kako je za agenciju RIA Novosti rekao predstavnik Ministarstva odbrane Češke Jan Pejšek, general Pavel je dobio podršku nekoliko ključnih članova vojnog komiteta NATO. Prema njegovim rečima, dodatni argument za podršu generala bila je činjenica da predstavnici zemalja Centralne i Istočne Evrope nisu nikad ranije birai na ključne položaje u Alijansi. Vojni komitet je najviši vojni organ NATO čiji su članovi načelnici generalštabova zemalja članica i civilni predstavnik Islanda koji nema svoje oružane snage, ali ulazi u sastav NATO. Pavel će na poziciji šefa Vojnog komiteta NATO zameniti danskog generala Knuda Bartelsa, kome ističe mandat početkom 2015. Kako je navedeno na sajtu Vojske Češke Republike, Pavel (53) je za načelnika Generalštaba imenovan u julu 2012, a vojnu karijeru je počeo u vazduhoplovnim izviđačkim jedinicama. Jedno vreme bio je i vojni obaveštajac, a služio je u više stranih misija, pa i u misiji Unprofor u vreme raspada bivše Jugoslavije kada se, tada kao potpukovnik, istakao spasavajući francuske vojnike koji su se u Hrvatskoj našli između između sukobljenih strana, prenose češki mediji. Doškolovavao se u Britaniji, a službovao je, između ostalog kao vojni predstavnik Češke u Centralnoj komandi američke vojske u Tampi na Floridi, kao vojni predstavnik svoje zemlje u EU u Briselu, pri Vrhovnom štabu savezničkih snaga za Evropu u Monsu i pri Regionalnog komandi Združeinih snaga za Sever u Holandiji.. Nosilac je više odlikovanja. Načelnici generalštabova zemalja članica NATO okupili su se danas u glavnom gradu Litvanije, a jedna od glavnih tema je preispitivanje odnosa sa Rusijom.
Pročitajte još: (VIDEO) Komandant Motorola morao da puca u svog vojnika!
"Budući odnosi sa Rusijom zauzimaju centralno mesto u današnjoj diskusiji", rekao je danski general Knud Bartels, šef vojnog komiteta NATO, a prenosi AFP. Sastanak u Viljnusu odvija se nakon što je NATO na nedavnom samitu u Velsu usvojio Akcioni plan o borbenoj gotovosti, koji predviđa vidljivije prisustvo trupa na istočnim obodima Alijanse. Sem toga, generali će razmatrati i situaciju u Ukrajini nakon što su ukrajinske snage i proruski separatisti sklopili dogovor o primirju. NATO je nakon izbijanja ukrajinske krize zamrzao odnose sa Rusijom, osim na nivou ambasadora, zbog podrske Moskve proruskim snagama. Osim o Ukrajini i Rusiji, generali će razmotriti i o Siriji, kao i o toku planskog povlačenja NATO iz Avganistana, koje treba da se završi do kraja godine. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA