Najnovije

"Albanizacija" srpskog jezika na Kosmetu

KOSOVSKA MITROVICA - Mnoge kosovske institucije ne poštuju Zakon o upotrebi jezika, pa je srpski na KiM u lošem stanju i sve je podređeno albanizaciji srpskog jezičkog prostora.
Srpski jezik odumire u južnoj pokrajini (Foto: Fakti)

Srpski jezik odumire u južnoj pokrajini (Foto: Fakti)

Ovo smatraju poznavaoci srpskog jezikana Kosovu i Metohiji. Poverenik za jezike u Kancelariji kosovskog premijera Slaviša Mladenović smatra da se Zakon o upotrebi jezika ne poštuje u potpunosti i da Vlada Kosova mora učiniti više po ovom pitanju. "Zakon o upotrebi jezika na Kosovu se ne poštuje u potpunosti, u mnogim institucijama postoje manjkavosti u sprovodjenju tog zakona. Primeri nepoštovanja Zakona o jezicima su očigledni širom Kosova. Smatram da kosovska Vlada mora učiniti ozbiljan napor kako bi poboljšala situaciju na tom polju”", rekao je Mladenović Tanjugu. On je naglasio da je i EU nedvosmislena u zahtevima za poštovanje Zakona o jezicima. Književnik i novinar Živojin Rakočević smatra da je srpski jezik na Kosovu i Metohiji u izuzetno lošem stanju i da je sve podredjeno albanizaciji srpskog jezičkog prostora. Srpski jezik na Kosovu i Metohiji se nalazi u katastrofalnom stanju a posebno onaj jezik koji je u zvaničnoj upotrebi. Prištinske institucije koriste albanizovani srpski jezik, to je srpski jezik onako kako ga govore Albanci i misle da treba da se piše. Na svakom koraku južno od Ibra nailazite na jezičku diskriminaciju, dovoljno je da pogledate znakove pored puta,” rekao je Rakočević za Tanjug.
Slično:“Nema razgovora dok Srbija ne prizna Kosovo“!Studenti naterali fakultet da povuče priznanje Kosova
- Nikada nijedan dokument na srpskom jeziku nije stigao iz tzv. Carine Kosova, pre nedelju dana na konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova nije bilo uopšte prevoda na srpski jezik. Dakle sve je bukvalno podređeno albanskom jeziku a samim tim i albanizaciji srpskog jezičkog prostora,” upozorio je Rakočević. Povodom Evropskog dana jezika, 26. septembra, Misija OEBS-a na Kosovu i Kancelarija poverenika za jezike organizovali su danas u Prištini Sajam jezika na otvorenom a biće održano i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o radu Kancelarije poverenika za jezike i njenoj ulozi u osiguravanju poštovanja prava na jezik. Pored albanskog na Kosovu i Metohiji zvanični jezici su engleski i srpski. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA