Najnovije

Porošenko: Rešenje samo mirnim putem

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas da konflikt u Ukrajini može biti rešen samo mirnim putem, da u Ukrajini "neće biti zone zamrznutog konflikta" niti federalizacije, već da će država biti unitarna.
Petar Porošenko (foto: RIA novosti)

Petar Porošenko (foto: RIA novosti)

"Ova bitka može biti dobijena samo mirom i mene u tome podržava stanovništvo", rekao je Porošenko u intervjuu za TV "1+1", obećavajući da će učiniti sve "kako se konflikt ne bi produbljivao", prenele su ukrajinske agencije. Prema njegovim rečima, Donjecki basen neće biti drugo Pridnjestrovlje, Abhazija, Južna Osetija ili Nagorno-Karabah. Porošenko je podsetio da ti i drugi "zamrznuti konflikti" postoje decenijama. "Zato što nije odmah uspostavljen dijalog koji bi omogućio brzo i operativno predlaganje izlaza iz te situacije. Svako je mislio da treba ratovati do pobede. To je, faktički, dovelo do pojave surogat-formacija, koje su podelile zemlju", rekao je Porošenko, dodajući da je konflikt u Donbasu "živa rana", koju "treba zaceliti" i ne produbljivati konflikt, preneo je Ukrinform.
Pročitajte još:
Prema izveštaju UNN, ukrajinski predsednik je rekao da ukrajinska vlast neće sprovoditi nikakvu federalizaciju, već da se sada radi samo o delegiranju ovlašćenja lokalnim vlastima sa specijalnim statusom na tri godine. "Uveravam vas da ni pitanje suvereniteta, ni teritorijalne celovitosti, ni nezavisnosti Ukrajine nije na dnevnom redu. Ukrajina jeste i biće jedinstvena država", rekao je Porošenko. Pritom je dodao da je Kijev uspeo da postavi pouzdanu i utvrđenu "liniju odbrane" i da je u stanju da osigura bezbednost gradova i sela i ima "dovoljno tehnike i snage" da zaštiti Marijupolj, ali da to ne znači da namerava da narušava režim prekida vatre. Porošenko je rekao da će sporazum o pridruživanju Ukrajine i EU u punoj meri stupiti na snagu 1. novembra ove godine, a da je odlaganje implementacije ekonomskog dela u stvari povoljna za Ukrajinu, koja je "dobila pravo da zaštiti svoje tržište" i pristup evropskom tržištu, uz očuvanje ruskog tržišta. Ukrajinska skupština i Evropski parlament 16. septembra ratifikovali su sporazum a Rusija, Ukrajina i EU dogovorili su se da će formiranje zone slobodne trgovine biti odloženo do 1. januara 2016. godine. Dok se taj dogovor bude poštovao, Rusija je obećala da neće uvoditi mere za zaštitu njene privrede, uključujući carine na robu iz Ukrajine. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA