Najnovije

Tači: O Trepči nema razgovora

PRIŠTINA - Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je danas da je "Trepča" bogastvo Kosova i da se o njoj neće pregovarati sa Srbijom, dodajući da je cilj izmena zakona o restrukturiranju preduzeća stabilizacija ovog kombinata.
Tači (Foto: Vikipedija)

Tači (Foto: Vikipedija)

"Mi smo juče doneli poseban zakon u Skupštini Kosova kojim smo na kratko izvukli Trepču iz stečaja i dobili na vremenu da sa međunarodnim stručnjacima donesemo adekvatan zakon kojim bi se kombinat stabilizovao i postao profitabilan", rekao je Tači na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom, prenosi RTK2. Tači je dodao da se "o pitanju Trepče neće pregovarati sa drugom zemljom (Srbijom), jer je Trepča bogatsvo Kosova". Prištinski list "Koha ditore", ranije danas, ocenio je da je kosovska izvršna vlast odustala je od namere da, najveći privredni gigant, Trepču pretvori u javno preduzeće i odlučila da njen status promeni samo uz saglasnost Srba. List navodi da je došao u posed nacrta sporazuma o preuzimanju preduzeća Trepča, kojim se kao strana u donošenju odluke uvodi lokalna vlast sa severa, koja ne priznaje državnost Kosova. "Srpski predstavnici u vladi to smatraju za dostignuće, jer je to, kako su rekli proizvod pregovora sa drugim članovima koalicije. Premijer Isa Mustafa je ćutanjem odgovorio na pitanje u vezi popuštanja pod pritiskom Srba", navodi "Koha ditore". Prema pisanju lista, Kosovska vlada se predala pred pritiskom Srbije i Liste Srpska u vezi statusa kombinata Trepča.
Pročitajte još:Šešelj: Kolinda mi obećala atomski seks!
"Odustala je od namere da domaći gigant vrati u državno javno preduzeće i odlučila da njegov status promeni samo u dogovoru sa Srbima", piše "Koha ditore". Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima, koji je prošle nedelje poslat Skupštini, a koji je bio na dnevnom redu za glasanje u ponedeljak, predviđao je da se Trepča pretvori u državno javno preduzeće. List navodi da su srpski ministri u kosovskoj vladi nakon posete Beogradu, zajedno sa zvaničnicima Vlade Srbije zapretili protestima, dovođenjem dijaloga Beograda i Prištine u opasnost i povlačenjem iz Kosovske vlade. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA