Najnovije

NOVI USLOV EU: Srbija mora da uvede sankcije Rusiji

BEOGRAD - EU će tražiti da se Srbija politički odrekne Rusije. Uvođenje sankcija Moskvi biće uslov za napredak u pregovorima o pristupanju.
Putin u Beogradu (Foto: JuTjub)

Putin u Beogradu (Foto: JuTjub)

Ovo saznaje „Blic“ iz zapadnih diplomatskih izvora u Beogradu. Pored kosovskih ultimatuma za Srbiju, Evropska unija sprema i tvrd uslov u vezi s Rusijom. Naime, da bi se u pregovorima sa EU otvorilo poglavlje 31 o spoljnoj politici, Vlada u Beogradu će morati u mnogo većoj meri nego do sada da uskladi svoje ponašanje s Briselom. To, kažu naši sagovornici, znači jednostavno – Srbija mora da se prikloni evropskim sankcijama Rusiji. Poglavlje 31 ima naziv „Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika“ i ima cilj da zemlja kandidat za članstvo potpuno uskladi svoju politiku u ovim oblastima sa zajedničkim stavovima EU. I to ne bi bilo ništa sporno da se Srbiji odmah na početku procesa kao ultimatum za otvaranje tog poglavlja ne postavlja najteži uslov, a to je da se odrekne savezništva sa Vladimirom Putinom. Izvori „Blica“ objašnjavaju da bi otvaranje poglavlja 31 trebalo da se nađe na dnevnom redu u narednih godinu dana. To znači da Srbiji preostaje da se nada da će se EU i Rusija do tada pomiriti i da nećemo ni morati da biramo između Brisela i Moskve. Kontrasankcije Evropske zemlje koje su uvele sankcije Rusiji a nisu u EU su Albanija, Crna Gora, Norveška, Island i Lihtenštajn. Rusija im je odgovorila kontrasankcijama na niz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. To bi se sigurno dogodilo i Srbiji, a šteta bi bila ogromna, kaže za „Blic“ politički analitičar Branko Radun. – Nezvaničan zahtev Zapada da se pridružimo sankcijama postoji, a do formalnog će doći pod dva uslova: ako se globalno odnosi SAD i EU sa Rusijom još više pogoršaju i ako Zapad bude poželeo da nas iz nekih razloga dodatno pritisne. Ekonomska i politička šteta od uvođenja sankcija bila bi nemerljiva. To nikako ne smemo da prihvatimo – komentariše Radun. I Kosovo i Rusija Najviši srpski zvaničnici – premijer Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić i šef diplomatije Ivica Dačić – u dosadašnjim reakcijama su bili jasni: EU može da traži sve od Srbije osim priznanja Kosova i sankcija Rusiji. Kako „Blic“ saznaje, odbijanje Beograda da se pridruži sankcijama biće kritikovano i u izveštaju o napretku Srbije ka EU, koji će Evropska komisija objaviti ovog meseca. Šta podrazumevaju sankcije Sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog aneksije Krima zabranjuje se: bilo kakva saradnja sa pet ruskih državnih banaka, trgovina obveznicama i akcijama ruskih energetskih i odbrambenih kompanija, uvoz ili izvoz naoružanja i vojne opreme, kao i trgovina robom i tehnologijama u oblasti energetike, odbrane i eksploatacije energenata. Zabranjen je ulazak u EU za 151 osobu iz Rusije, a zamrznuta je imovina 37 pojedinaca i pravnih lica iz Rusije.
Pročitajte još:Putin: Spremamo se za rat!MIG-31 MU PRIŠAO NA 30 METARA: Norveški pilot pozdravio ruskog palcem (VIDEO)NJujork Tajms: SAD svesne Putinove vojne snage
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA