Najnovije

Milo pravi kontramiting?

Podgorica bi ove nedelje mogla da postane mesto gde će se videti sve podele Crne Gore, ukoliko se u ovom gradu, kao pokušaj "ulične ravnoteže", održi kontramiting pristalica premijera Mila Đukanovića.
Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Naime, u ponedeljak se u glavnom crnogorskom gradu moglo čuti da će građani koji su uz Đukanovića u subotu odgovoriti na najavljeni skup pristalica Demokratskog fronta (DF) - svojim okupljanjem. Tokom jutra u ponedeljak u rodnom kraju crnogorskog premijera, nikšićkom prigradskom naselju Rastoci, osvanule su parole podrške - "Milo, Rastoci su uz tebe", od kojih su neke "okačene" i na zgradi gimnazije. I pored ovih najava, u ponedeljak je bilo mirno u Podgorici, uprkos napetoj atmosferi koja se mogla osetiti na svakom ćošku grada na Morači posle žestokih protesta pristalica Demokratskog fronta, koji su minulog vikenda pogodili glavni grad. Mnogi kažu da je to uvod u politički cunami koji se očekuje u subotu, 24. oktobra, kada ističe zahtev DF upućen Milu Đukanoviću i njegovim ministrima da podnesu ostavke i stvore uslove za formiranje prelazne vlade i prve fer izbore. Neredi su u nedelju uveče počeli kada su među hiljade okupljenih "frontaša" uleteli maskirani momci koji su se sukobili sa policajcima ispred državnog parlamenta, posle čega je policija bacila suzavac. U haosu koji je potom nastao letele su kamenice, flaše, baklje, a jedan od demonstranata Zoran Mustur, zadobio je povredu glave, posle čega je prevezen u Urgentni blok Kliničkog centra Crne Gore. Poslanik DF Slaven Radunović, pun besa i gorčine zbog tog događaja, kaže: - To je moj dugogodišnji stranački kolega i vrlo drag čovek. Pogođen je od nekih ubačenih kriminalaca, kamenom teškim skoro jedan kilogram, dok je pokušavao da ih odbije od policije. Udaren je i jedan policajac - kaže Radunović. I Nebojša Medojević tvrdi da je u pitanju grupa ubačenih huligana koji su pokušavali da razbiju protest. - Mustur je štitio policajce od huligana i evo kako je prošao - dodaje lider Pokreta za promene. Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić kaže za naš list da se Crna Gora probudila i da hoće promene. - Otud i naš ultimatum Đukanoviću da do subote podnese ostavku. Ako se to ne desi, sva Crna Gora će se sjatiti u Podgoricu da sruši njegovu vladu. Ovo što se danima dešava je narodna volja, bunt crnogorskog čoveka koji je nezadovoljan životom. Krenuli smo u promene i moramo ih do kraja sprovesti - zaključuje Mandić. Svesni su u DF da neće biti lako doći do tog cilja, ali svi čelnici ovog političkog saveza, svesni trenutka u kome se nalaze, jednoglasno poručuju: - A kako nazad? Nemamo kud!

Pod lupom EU

Delegacija EU u Podgorici pažljivo je pratila proteste u proteklih nekoliko dana, a kako saopštavaju, od svih strana očekuju da pokažu uzdržanost i poštuju zakon. Pozvali su sve političke aktere da nastave sa dijalogom u okviru demokratskih institucija.

Hapšenja, kamenovanja...

Na sednici Veća za nacionalnu bezbednost, kojoj je predsedavao premijer Milo Đukanović, ocenjeno je da je tokom protesta DF bilo više aktivnosti koje su ugrožavale ustavni poredak, stabilnost države i bezbednost građana. Proteste su obeležili i hapšenja novinara, šetnja do zgrade Javnog servisa i kamenovanje prostorija TV Pink tokom kojeg je pogođena novinarka te televizije Ivana Drobnjak kojoj je ukazana pomoć u Kliničkom centru.
Pročitajte još:HAOS U SLOVENIJI: Policija prskala suzavcem izbeglice na granici sa Hrvatskom (FOTO/ VIDEO)PROGNOZA STRATFORA: Svet se plaši „ruskog medveda“
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA