Najnovije

VUČIĆ PORUČIO: Borićemo se kao David protiv Golijata - i time se ponosimo! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju naciji da rezultat glasanja o rezoluciji o Srebrenici neće biti ponižavajući za srpski narod i da je ta "utakmica" veoma neizvesna. Očekuje da će 9. maja biti Sednica SB UN o rezoluciji o Srebrenici, a glasanje u Generalnoj skupštini u nedelji između 11. i 16. maja. Predsednik je rekao da se glasanje u Komitetu ministara Saveta Evrope o članstvu Prištine očekuje 16. maja. Ističe da su šanse za članstvo Prištine u SE i dalje veoma značajne, ali da Beograd daje sve od sebe da to spreči i da se time ponosi.
Vučić

Vučić

Predsednik Srbije ističe, povodom Nacrta rezolucije o Srebrenici, da je pre 25 dana rekao da o rezoluciji ne postoji saglasnost ni u Bosni i Hercegovini.

"Svi znaju da je u pitanju brutalno gaženje Dejtonskog mirovnog sporazuma", naveo je Vučić.

Istakao je da potpuno jasno da je za nacrt bio potreban konsenzus, a u tom slučaju bi Republika Srpska imala pravo na svoju reakciju.

"Generalna skupština Ujedinjenih nacija je, prvi put u njnoj istoriji, trebalo da odlučuje o nečemu za šta ne postoji konsenzus u okviru konstitutivnih naroda te zemlje", rekao je Vučić i naglasio da su za Nacrt rezolucije prvi put saznali 26. marta.

"I to saznajemo od nemačkih partnera da oni na tome rade osam meseci, pa smo ih pitali zašto nas o tome nisu obavestili", naveo je predsednik Srbije.

Pitao je i partnere iz Sjedinjenih Država zašto dozvoljavaju kršenje Mirovnog sporazuma iz Dejtona.

Podsetio je i na primer za Rezoluciju o genocidu u Ruandi u 2003. godini. 

"Tada nije bila dovoljna saglasnost naroda u Ruandi – Hutua i Tutsija. Već je bila potrebna i saglasnost kompletnog afričkog kontinenta. Tako je predlog rezolucije pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija iznela Afrička unija, jednoglasno iznoseći predlog rezolucije", naveo je Vučić.

"Tako se Afrička unija pojavila sa aktivnom legitimacijom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da bi ceo svet razumeo da je afrički kontinent saglasan i zato su imali 84 kosponzora, između ostalih i Srbije", zaključio je predsednik Srbije. 

Predsednik Vučić je izjavio da donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici služi samo za traženje ratne odštete od Srbije i za revizuju postupka protiv već donete presude Međunarodnog suda u Hagu.

Vučić je tu tvrdnju obrazložio nedavnom izjavom ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića i istakao da je to razlog zašto se Srbija borila i potrošila mnogo energije.

"Borićemo se kao David protiv Golijata, pri tome nemamo ni praćku, borićemo se rečima i hrabrim čvrstim stavovima, jer veću svetinju od Srbije nemamo", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da se 16. maja očekuje glasanje u Komitetu ministara Saveta Evrope o pitanju članstva Prištine.

Vučić je rekao i da se vodi sveobuhvatna kampanja neistina, kampanja fleksibilnog tumačenja prištinskih obaveza i istovremeno sprovođenje različitih zavereničkih teorija o krivici srpskog rukovodstva zbog toga što Kosovo neće sa ogromnom izvesnošću postati članica Saveta Evrope.

Dodaje da su šanse za članstvo Prištine i dalje veoma značajne, ali da Beograd daje sve od sebe da to spreči i da se time ponosi.

“Time poštujemo evropska pravila i sve što smo sa Evropljanima i Amerikancima dogovorili“, rekao je predsednik.

Naveo je da je posle "čudnih poseta Atini" Dore Bakojani, prestalo da se govori o formiranju Zajednice srpskih opština kao uslova za ulazak Prištine u Savet Evrope, kao ni sprečavanju dalje eksproprijacije i formiranja takozvanih policijskih i vojnih stanica na severu Kosova i Metohije.

Vučić je naveo i da je Vjosa Osmani rekla da će nakon ulaska u Savet Evrope "porodice kojima je pravda uskraćivana 25 godine" imati pristup Evropskom sudu za ljudska prava kako bi tužile Srbiju i da je zato njihov imperativ da proces učlanjenja bude uspešan.

Pročitajte OVDE o mogućem velikom ruskom napadu u Ukrajini

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA