Najnovije

PAKLENI PLAN TERORISTA: Preseći koridore, podeliti Asadovu teritoriju na tri dela (MAPA)

DAMASK - Ofanzivne operacije koje sprovodi Islamska država imaju cilj da preseku teritoriju koju kontroliše Sirijska arapska armija na tri dela. Islamisti pokušavaju da prekinu koridor Hama-Alepo i Damask-Homs.
Žutim krugom je obeleženo mesto ofanzive SA (Foto: Tviter)

Žutim krugom je obeleženo mesto ofanzive SA (Foto: Tviter)

Predhodnih dana Islamska država, u kordiniranom napadu sa terorističkom organizacijom al-Nusra, u više navrata je uspela da prekine put Hama-Alepo i tako zaustavi snabdevanje Sirijske arapske armije kod Alepa. Ofaniziva SAA bila je prekinuta na nekoliko dana dok snabdevanje nije obnovljeno, a tek od juče SAA je ponovo krenula u napredovanje. Više o frontu kod Alepa, mapama napredovanja i snimcima borbi, možete pročitati OVDE. Islamisti su juče uspeli da stave pod punu kontrolu naselje Mahin i tako dođu na desetak kilometara od autoputa M5 koji povezuje Damask sa ostatkom teritorije koju kontroliše SAA. Nakon pada Mahina širina teritorije u ovom delu autoputa M5 koju kontroliše SAA svedena je na svega 20 kilometara. Sa druge strane puta, uz libansku granicu, nalazi se takođe teritorija (enklava) koju kontroliše Islamska država. Prekid ovog puta značio bi da prestonica Sirije neće imati nikakvu kopnenu vezu sa mediteranskom obalom. Borci Islamske države sada napadaju grad Sadad koji ih deli od autoputa M5. Sam prekid kopnenih veza ne bi nužno značio katastrofu za SAA ali bi svakako otežao vojne operacije kao što je to bio slučaj kod Alepa. Sama komunikacija morala bi da se vrši vazdušnim putem šta za Sirijce ne bi bilo ništa čudno jer se grad Deir ez-Zor i njegovih 200.000 vojnika nalazi u potpunom okruženju terorista već godinu dana. Jedina veza sa Damaskom je vojni aerodrom preko koga im stižu zalihe. Više o Deir ez- Zoru, koja su ruski mediji prozvali "sirijski Lenjingrad" i njegovim braniocima možete pročitati OVDE.
Pročitajte još:VOĐA AL-KAIDE POZIVA: Muslimani svih zemalja ujedinite se protiv Rusa i Amerikanaca! (VIDEO)HRVATSKI MEDIJI: Srpska vojska na Putinov pogon – noćna mora za NATO i Hrvatsku!
Izvor: Pravda    

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA