Najnovije

Dokle nepravda može da traje: Srpska baka ide u zatvor jer ju je pretukao Šiptar

Niko se protiv nepravde ne bori, ona se u ovom delu Evrope neguje. Piše: Janja Gaćeša
Grabac, Kosovo i Metohija (Foto: radiokim.net)

Grabac, Kosovo i Metohija (Foto: radiokim.net)

U selu Paralovo u opštini Novo Brdo sa svojom porodicom živi baba Persa Stojanović. Ona ima 85 godina i mora, po odluci suda, da plati kaznu od 50 evra ili da tri dana odleži u zatvoru jer je kriva što je iz svog dvorišta isterala stoku koja je u vlasništvu porodice Ibiši. Albanac koji je krave uterao u dvorište Stojanovića je tom prilikom baba-Persu istukao. NJene komšije tvrde da joj držao i sekiru iznad glave preteći da će je udariti. Ništa od toga sudija nije uzeo u obzir. „Uzurpirali su nam kompletno imanje. Ostalo nam je tih deset ari oko kuće i tu nam štetu prave. Kad sam isterala krave i dobila batine, proglašena sam krivom. Sin mi kaže da platimo kaznu jer pravde za nas nema. Bog da čuva. Kaznu neću da platim. Tri puta sam od njih u svom dvorištu batine dobila, i ja da budem kriva. Žaliću se i sudu u Strazburu ako treba“, kaže baba-Persa. Porodica Ibiši već 16 godina teroriše Srbe i u Paralovu i u susednim srpskim selima u novobrdskoj opštini. Predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović kaže da je porodica Ibiši nedodirljiva. U policiji protiv njih ima desetak prijava, ali to ih ne sprečava da kradu, tuku Srbe i otimaju njihovu imovinu. Mnogi Srbi trpe pritisak i šikaniranje, ali ih ne prijavljuju jer se boje da će teror onda biti još jači. Znaju da od pravde nema ništa.

Teror Ibišijevih u Paravolu

Sreta Stojković priča kako ih je uhvatio da mu seku drva u šumi. Pozvao je policiju, oni ih odveli, a Ibišijevi opet sutradan došli da kradu. U policiji su mu rekli da su platili kaznu za bespravnu seču drva. Sreten se pita ko će njemu da nadoknadi štetu jer oni ne prestaju da seku šumu. Sreten ima šestoro dece i kaže da su odrasla sa strahom da izađu na ulicu jer su ih Ibišijevi napadali i tukli. Živojinu Trajkoviću su jesenas uzurpirali hektar zemlje i posadili pšenicu. On toj njivi ne sme ni da priđe. U Paralovu kažu da su nemoćni da bilo šta urade jer je jasno da Ibiši sve to rade uz nečiji blagoslov. Oni samo mogu da pitaju: dokle više? U selu Siga kod Peći spaljena je kuća Maksima Jašovića. Preostali Srbi u Sigi kažu da ne znaju ko je kuću zapalio, ali da znaju ko je opljačkao. „Nikad sebi neću oprostiti što sam mu pred sudijom u Peći oprostio tu pljačku. Sve je iz kuće odneo, ali brat i ja smo mu sve to oprostili samo da kuću čuva. Dao je reč pred sudijom. Išao sam da mu lupam na vrata kad sam video zgarište kuće mog pokojnog brata. Još policija traži da im pomognemo da uhvate krivca. Znaju oni bolje nego mi ko je, ali neće da ga uhapse. On kao da ima zadatak da nas teroriše. Šta mi možemo, šta mi da uradimo“, pita Radoš Jašović. Srbi iz Paralova, odnosno opštine Novo Brdo, Kosovo i Metohiju nisu napuštali. Jedna familija ih teroriše od završetka bombardovanja i za to znaju Kfor, Unmik, Euleks, Kosovska policija, institucije „države Kosovo“ sa sve Srbima koji u njema rade – prvo sa onima bez i sada sa ovima koje je blagoslovio zvanični Beograd. NJihova muka se samo prebacivala sa jednih na druge i nikom ništa. U Sigi žive povratnici. Vratili su se pre 11 godina i još uvek nisu stvoreni uslovi za bezbedan život. Oni koje sam nabrojala u primeru Paralova znaju i za problem povratnika. I njihova muka prenošena je sa jednih na druge i nikom ništa. I oni pitaju dokle više ova nepravda može da traje?

Zašto su se vraćali?

Problemi Srba na Kosovu i Metohiji godinama se namerno ignorišu. Imamo samo onoliko pravde i hleba koliko je dovoljno da odjednom ne pocrkamo – to je prava reč – već treba postepeno da nestajemo. Pritisak mora da se vrši, Srbi moraju da znaju da im budućnosti na Kosovu i Metohiji nema. Sistem koji je uspostavljen za zadatak ima da to održava. Rezultat toga je da baba od 85 godina treba da odgovara što je branila svoju imovinu. Iza toga se krije jasna poruka da Ibiši polažu pravo na sve što Srbima u Paralovu pripada i tačka. Preostali starci u Sigi treba svoja ognjišta da napuste, jer što su se uopšte vraćali. Zapaljena kuća je poruka svima koji bi da se vrate u Metohiju da im opstanka nema. To stanje kompletna međunarodna zajednica toleriše. Tačno znaju da je malo nasilja prema Srbima neophodno Albancima, jer tako imaju najbolju kontrolu nad njima. Niko se protiv nepravde ne bori, ona se u ovom delu Evrope neguje. Pogledajte samo cirkus u Prištini. U skupštinskoj sali traje performans Aljbina Kurtija, Ramuša Haradinaja, Fatmira LJimaja. Nasuprot njima glumačka postava koju predvodi Hašim Tači – opozicija i pozicija za sve naivne. Pogledajte ta imena, sve sami miljenici Amerikanaca. Pa ko bolje od njih pleše uz kaubojsku muziku? Dok se čeka odluka „Ustavnog suda države Kosovo“ o Zajednici srpskih opština, oni nesrećni Srbi što učestvuju u radu „kosovskog parlamenta“ gutaju suzavac, biber sprej i skaču kroz prozor kad postane gusto. Oni mogu da izdvoje novac i poprave kuću nekom Srbinu, naprave sportski teren, dečiji park, ali nemaju autoritet ni jedan problem vezan za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji da reše. Jednom rečju – groteska – u kojoj ništa nije smešno već je sve zastrašujuće. Haos koji se namerno pravi u kosovskom parlamentu i na ulicama Prištine lako može da se prenese i na srpske sredine. U tom slučaju nas nema ko da zaštiti. Kao i mnogo puta do sada, Albanci će biti nagrađeni – možda formiranjem sopstvene vojske – jer, zaboga, treba ih nekako umiriti. Srba će u tom slučaju na Kosovu i Metohiji biti još manje, a zvanični Beograd neće moći ništa da učini jer nas je potpisivanjem Briselskog sporazuma predao Prištini. Razlog: žuri mu se u Evropsku uniju. Srbi sa Kosova i Metohije taoci su sa kojima se postupa kako kome odgovara u određenom trenutku i jedino znamo do sada dobro nismo osetili. Saosećamo sa porodicama svih nevinih žrtava koje se poslednjih dana svakodnevno povećavaju širom sveta. Na Kosovu se već decenijama takva stradanja Srba prosto zovu incidentom, i za njih se niko ne kažnjava. Oni koji se sumnjiče za mnoge zločine glavni su akteri kosovske političke scene, sa njima se pregovara i dogovara. Dok u ovom kompletnom besmislu tražimo smisao iz ovih naših kaveza možemo samo da pitamo: izvinite, ko je ovde lud?
Pročitajte još:LAZANSKI: Turska izbačena iz igreStatus ruskih pilota u nevoljiPutin, Ali Baba i 40 razbojnika
Izvor: Novi Standard

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA