Najnovije

Putin pustio u rad „energetski most” koji je povezao Krim sa Rusijom

Ukrajinski državni vrh – zaklonivši se iza ekstremista na koje navodno ne može da utiče – obustavio je pre desetak dana isporuke struje Krimu. Otad je 1,6 miliona stanovnika poluostrva bilo u mraku, ali više nije.
Putin (Foto: kremlin.ru)

Putin (Foto: kremlin.ru)

Predsednidk Rusije, Vladimir Putin, sinoć je uključio prvi veliki energetski kabl kojim će Krim dobijati struju iz Rusije, pa u osnovi više neće zavisiti od Ukrajine. Taj kabl je prvi u rad uvedeni deo takozvanog energetskog mosta koji preko Kerčenskog moreuza spaja Krim sa ostatkom Ruske Federacije. Uz znanje zvaničnog Kijeva, bila su oštećena četiri dalekovoda koji vode od Zaporoške atomske centrale prema Krimu. Srušena su dinamitom, a ekstremisti, za koje u Ukrajini tvrde da su “krimski Tatari”, navodno nisu dozvoljavali da se dalekovodi poprave. Sinoć pušteni u rad energetski kabl položen je dnom moreuza i bitno će smanjiti nedostatak elektroenergije na Krimu. Rusija je poslednjih dana na poluostrvo prebacila 2.000 moćnih generatora, pa će Krim imati uredno snabdevanje strujom i do momenta kada “energetski most” (najkasnije u maju 2016) dobije i drugi podmorski energetski kabl. Predsednik Krima Sergej Aksjonov izjavio je večeras: “Ukrajina više neće moći da nas ucenjuje. Krim od večeras dobija 230 megavata elektroenergije, a od 20. decembra počeće da dobija još 230 megavata”. Putin je i Rusiji i Krimu, ali i Ukrajini poručio: “Mi nikada ni od koga nismo ništa besplatno tražili ni uzimali. Sada se i Krim oslonio na elekroenergetski sistem Rusije, a on je stabilan i pouzdan. Nadam se da će Krim najkasnije 2018. godine imati i sopstvenu značajnu proizvodnju struje”.
Pročitajte još:POTPUNO UNIŠTENJE: Rusija doprema značajna pojačanja u Siriju!GLAD, MRAK I ZIMA: Ukrajinci žele povratak Krima po svaku cenu!RUSIJA RASKRINKALA TURSKU: Erdogan glavni naftni sponzor Islamske države (FOTO / VIDEO)
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA