Najnovije

NOVI SKANDAL HRVATSKOG MINISTRA: Hasanbegović na proustaškim protestima kod Pavelićeve džamije!

Video snimci prosteta kod "džžamije" u Zagrebu, kojima se 1990-ih tražžio povratak imena Trga žžrtava faššizma, otkrivaju da je aktuelni hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović tada bio na suprotnoj strani, u grupi desničarskih kontrademonstranata poput Mladena Švarca i Vjekoslava Lasića, koji redovno održžava mise za Antu Pavelića, prenosi Index.hr.

Hasanbegović (Foto: Jutjub)

Kako navodi taj portal, "Novosti", glasilo SNV u sutrašnjem broju pišu da je Hasanbegović prisustvovao protestima i 1999. kada su ekstremisti kamenjem, jajima, bocama i suzavcem nasrnuli na demonstrante, a fizički su bili napadnuti Stjepan Mesić, Vesna Pusić, Zoran Ošštrić i Zoran Pusić.
Kako podseća Indeks, "Novosti" su ranije objavile i fotografiju aktuelnog ministra kulture s ustaškom "HOS-ovom" kapom, kao i njegove proustašške tekstove objavljene u časopisu "Nezavisna Držžava Hrvatska".
"Novosti" piššu da je ministar prisustvovao i protestu iz 1998. godine, kada je vrludao među svetinom koja je dizala ruke na nacistički pozdrav, pevala ustaššku pesmu "Evo zore, evo dana" i urlikala "Za dom spremni".
Hasanbegović je "Novostima" potvrdio da je 1990-ih redovno iššao na te proteste kao obični građanin i da se protivio onima koji su godinama tražžili povratak imena Trga žžrtava faššizma, nakon što je HDZ početkom devedesetih taj trg preimenovao u Trg hrvatskih velikana.
Antifašistički demonstranti su ipak uspeli jer je nakon Tuđmanove smrti koaliciona vlast Ivice Račana vratila raniji naziv trgu kod "džžamije", a po onome što je kazao "Novostima" možže se zaključiti da se Hasanbegović, koji je o nekadaššnjoj Pavelićevoj džžamiji intenzivno pisao u svojoj knjizi, s povratkom tog antifaššističkog imena ni do danas nije pomirio, dodaje Indeks. Izvor: index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA