Najnovije

Kitarovićka predsednički mandat počinje pucnjem iz topa

ZAGREB - Inauguracija novoizbarane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović danima je u fokusu lokalnih medija koji se iz svih uglova bave ceremonijom 15. februara na zagrebačkom Markovom trgu.
Kolinda (Foto: JuTjub)

Kolinda (Foto: JuTjub)

Grabar Kitarović postaće prva hrvatska predsednica nakon što u nedelju položi i potpiše svečanu zakletvu, od predsednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primi predsedničku lentu i oda počast zastavi Republike Hrvatske. Na čelu najmlađe članice EU naslediće Ivu Josipovića čiji je mandat trajao prethodnih pet godina - od 19. februara 2010, a jedan od detalja koje prenosi Hina je i da će inauguracija biti propraćena s deset topovskih plotuna koje će s Tuškanca ispaliti pripadnici vojske. Početak svečanosti, koja će trajati nešto manje od jednog sata, označiće pucanj s Gričkog topa na kuli Lotrščak tačno u podne, uz zvonjavu zvona sa Crkve sv. Marka ispred koje se i održava inauguracija. Naravno, intoniranje himne "Lijepa naša domovino" je obavezno, a inauguracioni govor prve hrvatske predsednice u istoriji države trajaće oko 25 minuta. Ceremonija će biti zatvorena uz pesmu "Dream for the future" hora "Izvor", nakon čega će Grabar Kitarović moći da čestitaju domaće i strane zvanice na Markovom trgu. Pored hrvatskih zvaničnika inauguraciji će, prema podacima Hine, prisustvovati 88 delegacija, a Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić. Među gostima će biti slovenački predsednik Borut Pahor, slovački Andrej Kiska, mađarski Janos Ader, makedonski Gjorge Ivanov... U Zagrebu će, kako je najavljeno, biti i predsednik Albanije Bujar Nishani, crnogorski predsednik Filip Vujanović, ukrajinski predsednik Petro Porošenko, predsedavajući i članovi Predsedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, kosovska predsednica Atifeta Jahjaga. Bugarska na inauguraciju šalje predsednicu parlamenta Cecku Cačevu, a Češku i Poljsku predstavljaće predsednici Senata, Milan Šteć i Bogdan Boruševic...Nemačku će predstavljati predsednik Saveznog veća Bundesrata Volker Boufier, a doći će i kanadska državna ministarka hrvatskoga porekla Line Jelić. Evropsku komisiju predstavljaće poverenik za međunarodnu saradnju i razvoj Neven Mimica, dok iz Sjedinjenih Američkih Država stiže zamenica državnog sekretara za energetiku Elizabet Šervud Randal.
Pročitajte još:Češki nacionalisti: Organizujemo proteste za srpsko Kosovo zajedno sa Poljacima i Slovacima!
Inauguraciji u hrvatskoj prestonici prisustvovaće i više šefova kancelarija međunarodnih organizacija u Hrvatskoj. Po završetku svečanosti Grabar Kitarović će za goste organizovati prijem, a 40-ak zvanica biće na svečanom ručku, nakon koga će predsednica Hrvatske održati niz bilateralnih susreta. Do sada je za inauguraciju akreditovano više od 300 novinara, veći deo njih biće smešten u zagrebačkoj Gradskoj većnici, a samo manji deo uz pozornicu na Markovom trgu. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA