Najnovije

Pedeset nijansi smaranja...

BEOGRAD - Dugo očekivani film „Pedeset nijasni – siva”, adaptacija istoimenog romana E. L. DŽejms, prikazuje se u svetskim i domaćim bioskopima, a specijalizovani magazini i dnevna štampa objavili su kritike u kojima je film dobio od jedne do četiri zvezdice, a najviše je bilo trojki.
Pedeset nijansi sive (Foto: theatlantic.com)

Pedeset nijansi sive (Foto: theatlantic.com)

Prema oceni „Gardijana”, nije u pitanju vulgaran sado-mazohistički film, dok je u „Telegrafu” ocenjeno da je film uspeo. Jedan od urednika u magazinu „Verajeti” DŽastin Čeng primetio je da se ekranizacija u većem delu sa lakoćom oslanja na odnos junaka. Međutim, on je ocenio da film naginje tragikomediji: „Poslednjih pola sata predstavlja pravo mučenje, i to ne samo kada je o priči reč.” Šeri Linden objavila je u „Holivud reporteru” da filmu nedostaje tenzije, kao i da se radnja na trenutke odvija sporo. Prema njenim zapažanjima, rediteljka je uspela da se oslobodi loših opisa i monologa koji su opterećivali knjigu. „Sve postaje mnogo uverljivije kada Kristijan preuzme kontrolu u svoje ruke – uz vrhunsko penušavo vino, naravno – i pokaže Ani svoju ’igraonicu’ koja je profesionalno opremljena sado-mazo opremom, dovedenom do savršenstva”, primetila je Linden. U recenziji u „NJujork dejli njuzu”, Elizabet Vajsmen napisala je da pohvale zaslužuju rediteljka Sem Tejlor-DŽonson i scenaristkinja Keli Marsel, koje su filmsku priču lišile glavnih mana romana. „Filmske autorke dobijaju poene makar samo zbog toga što su izbacile mnogobrojne ekscese iz knjige. „Čitateljke, uživajte, nema nijedne reference na ’unutrašnju boginju’ ili tampone”, zaključuje Vajsmen ocenjujući film sa tri od pet mogućih zvezdica. Istu ocenu dao je i Dejvid Erlih u kritici za „Tajm aut NJujork”, primećujući da je film uspešno ljubavne boli zamenio erotskim lisicama: „’Pedeset nijansi’ je jedna od retkih romansi u kojoj junaci zapravo pokušavaju da razumeju jedno drugo.” Još jedna trojka je stigla od kritičarke Sare Stjuart koja se u kritici u „NJujorku postu” takođe slaže da u film nisu uneti oni najlošiji delovi iz knjige, a da je najveće iznenađenje humor koji su razvili Anastazija i Kristijan. „Ipak, film ni na trenutke ne pretenduje da bude bilo šta drugo nego meka pornografija za dame začinjena oznakom – za starije od 18 godina”, zaključila je Stjuart. Dok se kritičari utrkuju u objavljivanju recenzija filma „Pedeset nijansi – siva”, bioskopdžije već trljaju ruke. Procenjuje se da je za premijerne projekcije filma prodato 4,5 miliona ulaznica u 39 zemalja sveta.
Pročitajte još:(VIDEO) SNIMAK O KOM PRIČA CEO SVET: Evo šta radi Obama kad ga niko ne gleda!
U Maleziji i Keniji zabranjen, u Velikoj Britaniji samo za punoletne Premijera „Pedeset nijansi – siva” održana je u Centru „Sava”, a od juče film se prikazuje širom Srbije bez starosnog ograničenja – „zabranjeno za gledaoce mlađe…”, mada zaposleni u bioskopima imaju obavezu da upozore decu da to „nije film za njih”. U Francuskoj mlađi od 12 godina ne mogu da vide ovu erotsku dramu. Predsednik tamošnjeg odbora za cenzuru Žan-Fransoa Mari izjavio je da film, u kojem glavne uloge tumače DŽejmi Dornan i Dakota DŽonson, „nije takav da može da šokira širu publiku”. On je film uporedio sa „sladunjavom romansom” i zaključio: „Šećerna vodica.” Zemlje poput Malezije i Kenije zabranile su prikazivanje filma, u Velikoj Britaniji mogu da ga pogledaju samo punoletni gledaoci, a u SAD je dobio oznaku „R”, što znači da ga gledaoci mlađi od 17 godina mogu gledati samo uz pratnju punoletne osobe. Izvor: Politika (I.A.)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA