Najnovije

Paori danas blokiraju puteve

Paori iz Mačve, Srema, Pocerine, Banata i Bačke danas će, od 11 sati, traktorima i drugom mehanizacijom blokirati puteve širom Srbije.
Foto: Jutjub

Foto: Jutjub

Poljoprivrednici ne žele da otkriju koje će sve saobraćajnice biti blokirane, ali ističu da će ih biti više od 100 u Šapcu, Bogatiću, Koceljevi, Vladimircima, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Požarevcu Banatu, Bačkoj, Sremu... Prema nezvaničnim saznajima, biće blokiran put Šabac - Loznica u mestu Slepčević, kao i centar Badovinaca, što znači da se uobičajenom trasom ka Pavlovića mostu neće moći proći. Za sada se ne zna koliko dugo će trajati blokada ovih saobraćajnica. Stočari kažu da je u pitanju blokada upozorenja, a da će radikalizovati proteste ukoliko Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ne usvoje njihove zahteve. Paori kažu da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede nisu pronašli rešenje o interventnom otkupu tovljenih svinja i mleka, kao ni za još osam postavljenih zahteva. "Ono što su ponudili je neprihvatljivo. Nude 15.000 tona kukuruza u robnu razmenu, a nisu doneli paritete. Većini poljoprivrednika to ne odgovara, njima treba novac za setvu i gorivo. Mesec dana je prošlo od kako smo ministarstvu dostavili spiskove i količine tovljenika a ništa nisu preduzeli. Klaničari daju i manje od 100 dinara za tovljenike. Prevarili su nas po ko zna koji put", kaže Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice. Unija poljoprivrednika zahteva da robne rezerve otkupe tovljene svinje po 185 dinara, da se organizuje interventni otkup mleka, kao i da se do kraja godine zabrani uvoz mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda. Samo u Mačvi i Sremu ima više od 50.000 tovljenika koje nema ko da kupi. U poslednjih mesec dana pojedine mlekare u Srbiji prestale su da otkupljuju mleko od malih proizvođača, onih koji su im dnevno isporučivali manje od 20 litara. Zbog, kako kažu uvoza mleka u prahu i surutke, stvorio se višak domaćeg mleka. Za nekoliko dana se ukidaju kvote u zemljama EU, pa se očekuje uvoz mleka i mlečnih proizvoda što će domaće farmere potpuno uništiti. Rešenje na pomolu? Predstavnici Unije poljoprivrednih proizvođača razgovarali su sa predstavnicima Vlade Srbije i dobili uverenje da će se u najkraćem mogućem roku, do kraja ove nedelje naći rešenje za probleme u otkupu tovljenika, mesa i mleka, izjavio je sinoć, nakon sastanka, Zlatan Đurić. On je rekao da će uprkos tom dogovoru, stočari od danas krenuti sa blokadama.
Pročitajte još:Amerikanci, Britanci i Holanđani kreću u frontalni napad na Republiku SrpskuRadikali objavili izjavu Đinđića kojom je tražio nastavak bombardovanja Srbije!
Izvor: 021

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA