Najnovije

Kusturica: EU nije demokratija, nego "neoliberalni monarhizam"

BEOGRAD - Emir Kusturica, najveći živi srpski filmski režiser, važi za velikog mislioca i filozofa, a za Novosti je dao veoma interesantno gledište o Evropskoj Uniji i mehanizmima i načinima putem kojih deluje. Izdvajamo taj deo iz intervjua koji su objavile Novosti.
Emir Kusturica (Foto: JuTjub)

Emir Kusturica (Foto: JuTjub)

"Demokratija je u krizi, jer je to danas politički recept nezavisan od kapitalizma. Glavne ekonomske tokove sada dogovara političko podzemlje, otrgnuto od evropskih institucija, navodno demokratskih. Sve se rešava u kabinetu Merkelove ili Olanda. Onda je moguće da Grčka, iako je „drug član“, u toj evropskoj skupštini može da peva samo dodolske pesme. Biće joj zadato nešto što ne želi." - kaže Emir Kusturica. "Gde je tu demokratija? Strazbur, ta skupština, služi samo da potvrdi što se veliki dogovore, a što im Amerkanci šapnu. Demokratija nije našla rešenje za izazove u koje je upao kapitalizam. To je sada neoliberalni monarhizam, to su poluprivatna većanja „kraljeva“ iz kojih izlaze presudne odluke. A parlament niti je odgovoran, niti određuje putanju razvoja, ili bilo čega drugog. A ovi što sede po tom skupštinskim salama, pojma nemaju šta su se ovi savremeni kraljevi podzemlja dogovorili. Imaju plate, dnevnice i privilegije, ali demokratiju nemaju." - zaključuje Kusturica.
Pročitajte još:TAJNE VLADE SRBIJE: Vučić ne otkriva ništa o razgovorima sa svetskim liderimaVITEZOVI NEBA: Vojno vazduhoplovstvo Ruske Federacije (VIDEO)
Izvor: Novosti / Iskra / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA