Najnovije

Naučnici rediguju jajne ćelije kako bi sprečili nasledne bolesti kod dece

VAŠINTON- Američki genetičari - koristeći se „tehnologijama preciznog korigovnja” – napravili su novi pokušaj da izmene DNK jajne ćelije. Sa ambicijom, kako je saopšteno, da spreče prenošenje naslednih bolesti na čovekovo potomstvo.
Promene u genetici (Foto: Vikipedija)

Promene u genetici (Foto: Vikipedija)

Kako piše The Independent, koristili su jajne ćelije žena koje su imale dijagnostikovano onkološko oboljenje jajnika. Pri tom je to oboljenje bilo – nasledno. Isti list – naglašavajući da zvanični rezultati do kojih su došli Amerikanci još nisu objavljeni – otkriva da im je cilj bio da dođu do veštački oplođene jajne ćelije oslobođene od genetskih i naslednih oboljenja. U Velikoj Britaniji i nizu drugih zemalja su zakonski zabranjena sva „redigovanja” hromozoma u jajnim ćelijama i spermatozoidima. Jedan od razloga zabrane su strahovanja da bi tako bila otvorena vrata „konstruisanju beba kao na fabričkoj traci” sa svim rizicima. Pobornici „redigovanja” tvrde de će ono pomagati roditeljima sa naslednim defektima da imaju apsolutno zdravo potomstvo.
Pročitajte još:10 razloga zbog kojih će ona raskinuti sa vamaKako da „izdržite“ duže u krevetu (VIDEO)
Aktivirali su se i protivnici gnetskih korekcija. Već su podneli peticiju kojom su pozvali kolege da obustave eksperimente na ljudskim embrionima, jajnim ćelijama i spermatozoidima. Zatražili su uvođenje moratorijuma na takve eksperimente koji bi mogao da bude ukinut tek posle opšte saglasnosti o ograničenjima i i etičkom kodeksu koji bi obavezivao sve koji se bave genetikom. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA