Najnovije

Neizvesni izbori u Britaniji: Protivnicima EU skočio rejting

LONDON- Nedelju dana uoči izbora u Velikoj Britaniji, 7. maja, ishod je neizvestan. U završnici izborne trke konzervativci i laburisti su jedni drugima rame uz rame, a rezultati istraživanja javnog mnjenja su kontradiktorni.
Faraž (Foto: Vikipedija)

Faraž (Foto: Vikipedija)

U anketi „Ivning standarda“ konzervativna partija Dejvida Kamerona vodi sa pet odsto glasova, dok je u istraživanju Panelbejza laburista Ed Miliband ispred lidera Torijevaca.

Na trećem mestu je UKIP, Stranka nezavisnosti Velike Britanije, čija podrška je skočila na 17 odsto. Budućnost Velike Britanije u EU je više nego ikada pre pod znakom pitanja. Laburisti su obećali da će Britanija ostati članica EU, dok konzervativci predlažu referendum za opstanak u EU. Za Milibanda „mesto Velike Britanije je u Evropskoj uniji“. Cilj laburista je da promene politiku „izolacionizma konzervativaca koja je umanjila britanski značaj u svetu“, napisao je u autorskom tekstu za „Figaro“.

Vlada ističe u prvi plan dobre ekonomske rezultate — privredni rast u Velikoj Britaniji je tri odsto, a nezaposlenost je pala na nivo iz 2008. godine. Kameron govori o Velikoj Britaniji kao o „fabrici za nova radna mesta u EU“.

„Britanija je otvorila više od dva miliona radnih mesta u poslednjih pet godina, hiljadu dnevno od kad smo u Vladi. Više radnih mesta je stvoreno ovde, nego u 27 članica EU zajedno“, rekao je britanski premijer na predizbornom mitingu u Birmingemu.

Nezaposlenost je, međutim, i dalje glavna briga Britanaca, kao i novi rezovi u budžetu za socijalnu politiku, na šta ukazuju laburisti.

Pitanje bezbednosti je jedna od glavnih tema kampanje. Poslanici iz parlamentarne komisije za odbranu su tražili da se Velika Britanija dodatno naoruža, a kao glavne pretnje za njenu bezbednost su naveli Rusiju i međunarodni  terorizam. Strah od novog talasa imigranata, koji je prisutniji nakon nedavnih tragedija sa migrantima u Mediteranu, ojačao je pozicije ultradesničara iz UKIP-a, koji su za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.
Pročitajte još:DUGO ČUVANA TAJNA: Šta je Rokfeler poklonio Slobodanu Miloševiću?Miroslav Lazanski otvoreno o svemu: Idejni začetnik EU je Hitler! (VIDEO)
Analitičari ocenjuju da će pobednik na izborima morati da uđe u koaliciju kako bi dobio većinu u Donjem domu. Od manjih stranaka u igri je Liberalno-demokratska partija Nika Klega, saveznika Dejvida Kamerona, kao i popularna Škotska nacionalna partija koja je se bori za nezavisnost Škotske. Šef partije, harizmatična Nikola Sturdžen, koju su protivnici prozvali „Lejdi Makbet na štiklama“, a sledbenici „najmoćnijom ženom Velike Britanije“ izbila je u prvi plan tokom kampanje. Iako su dve glavne političke formacije odbacile mogućnost koalicije sa strankom koja preti da rasturi državu, njena podrška Milibandu bi mogla da odluči ishod izbora.
Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA