Najnovije

Pre Kumanova ubijali Srbe na Kosmetu!

Među teroristima koje je MUP Makedonije pohapsio u završenoj antiterorističkoj akciji i označio kao lidere grupe koja je nameravala da izazove krvoproliće većih razmera u Kumanovu, jesu i trojica komandanata OVK sa kojima su se sukobljavali pripadnici srpskih bezbednosnih snaga na Kosmetu s kraja prošlog veka.
Hapšenje terorista (Foto: Jutjub)

Hapšenje terorista (Foto: Jutjub)

U Beloj knjizi Vlade Srbije od 2003. godine pod nazivom “Albanski terorizam i organizovani kriminal na KiM“, za Adema Šehua se navodi da je bio oficir armije Albanije, i da je učestvovao u obuci albanskih terorista u kampovima u Albaniji. Po dolasku na Kosmet, juna 1999. godine, postao je jedan od rukovodilaca OVK u operativnoj zoni Lab, komandant 153. brigade koja je “operisala” na putu Priština - Leskovac. NJemu se u knjizi pripisuje i učešće u ubistvu šestorice Srba iz Badovca, Sušice i Gračanice. Početkom decembra 2000. godine, Šehu se vratio u Albaniju, gde je nastavio da ilegalnim aktivnostima u okviru ANA. Za Samija Ukšinija, sa nadimkom Sokolj, u Beloj knjizi piše da je rođen u selu Morina kod Đakovice. Krajem devedesetih formirao je terorističku grupu koja je brojala 35 članova. Ova grupa je tokom 1998. i 1999. izvršila više napada na pripadnike MUP-a Srbije i vojske. Prema podacima naših bezbednosnih struktura, on je bio zamenik Ndrecaja, komandanta operativne zone Kumanovo, kojoj je pripadala 113. brigada “Ismet Jašari”, a na čijem je čelu bio Kuštrim Hodža. Upravo teroristi u uniformama ove brigade ratovali su u Kumanovu. Mirsad Ndrecaj potpalio jug Srbije Mirsad Ndrecaj je rođen u opštini Suva Reka, a bio je desna ruka Ramuša Haradinaja kao komandant 132. brigade OVK. Po dolasku Kfora i Unmika na KiM, rukovodio je specijalnom jedinicom zvanom “Zla reka”, čiji su pripadnici izvršili veliki broj krivičnih dela nad nealbanskim življem u Đakovici. U Beloj knjizi se još navodi da je “po instrukcijama Ramuša Haradinaja”, učestvovao u oružanim sukobima u Kumanovu, gde je predvodio terorističku grupu. Aktivan je bio u ilegalnom dopremanju oružja i druge vojne opreme iz Albanije za potrebe terorista na području Preševa, Bujanovca, Medveđe i Makedonije. Zbog toga je 2003. godine je uhapšen od Kfora, ali je posle izvesnog vremena oslobođen, navodno zbog nedostatka dokaza.
Pročitajte još:Najnovije fotografije uhapšenih terorista (VIDEO)NIJE KRAJ? „Rat ovde traje već nedelju dana, a Albanci sa Kosova tek kreću prema Kumanovu“Makedonska pesma: Ni na nebo ni na zemja za Šiptari mesto nema (VIDEO)
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA