Najnovije

Sindikat novinara Srbije: Stanje u medijima je pogoršano

BEOGRAD - Sindikat novinara Srbije (SINOS) pridružio se danas pozivima da se medijski poslenici uključe u akciju „Pet minuta gromoglasne tišine”, ocenjujući da je devet meseci od donošenja seta medijskih zakona „stanje u srpskim medijima drastičn
Cenzura (Foto: pixabay)

Cenzura (Foto: pixabay)

SINOS u proglasu, povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava sutra, tvrdi da su „komercijalni elektronski mediji i tabloidi postali neskriveni propagatori šunda i vlasti, da cenzura i autocenzura rastu, a da Srbija na rejting listi 'Fridom hausa' pada”. U proglasu se ocenjuje da su inicijatori i promoteri zakona imali cilj da bude ugašena većina lokalnih medija, a da preostali budu privatizovani i stavljeni pod kontrolu. O njihovoj sudbini, tvrdi se, dodelom para iz lokalnih budžeta, odlučivaće „takozvani eksperti medijske koalicije koja stoji iza tog neustavnog, nedemokratskog i diskriminatorskog seta medijskih zakona”. SINOS je naveo i da nema slobodnih medija bez slobodnih novinara, koji moraju biti ekonomski obezbeđeni i radno-pravno zaštićeni. Međutim, ocenjuje se, u Srbiji se, u većini privatnih medija, radi za minimalnu i neredovnu platu, često „na crno” bez zdravstvenog i penzijskog osiguranja i uz zabranu sindikalnog organizovanja.
Pročitajte još:Neredi u Češkoj: Uhapšeno 57 ljudi na skupu anti-EU stranke, koja podržava srpsko Kosovo!DESNIČARI NAJAVLJUJU HAOS: 9. maja ćemo srušiti režim Angele Merkel!
Udruženja novinara danas su pozvala medijske radnike da se sutra od 11.55 do 12 sati uključe u simboličnu akciju „Pet minuta gromoglasne tišine”. Dan slobode medija obeležava se svakog 3. maja od 1993. godine kada ga je proglasila Generalna skupština UN kako bi podigla svest država članica o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA