Najnovije

Ruski lovac pete generacije T-50 biće pravi „leteći robot”

Ruski lovac pete generacije T-50 (PAK FA) u suštini je „leteći robot” u kojem je pilot samo jedan od delova aviona – rekao je agenciji RIA Novosti savetnik prvog zamenika generalnog direktora koncerna „Radioelektronske tehnologije” Vladimir Mihejev.
Ruski lovac pete generacije T-50 (Foto: Jutjub)

Ruski lovac pete generacije T-50 (Foto: Jutjub)

Serijska proizvodnja T-50 treba da počne 2016. godine jer su još u toku testiranja „letećeg robota”. SAD su jedina zemlja koja trenutno ima u upotrebi lovce pete generacije (F-22 i F-35), a Mihejev tvrdi da će ih T-50 nadmašivati i po letačkim sposobnostima i po neprimetnosti jer će – zahvaljujući osobenostima motora, korišćenju novih tehnologija i aerodinamici – biti teško vidljiv i najboljim i najmoćnijim radarima. Mihejev tvrdi da je T-50 već sada u toj meri „leteći robot” da pilot ne obavlja toliko funkcije pilota koliko je zaista samo – sastavni deo samog aparata. Zato što su „reakcije pilota već uključene u funkcionisanje same letelice”. Prema rečima Mihejeva, T-50 se može takođe nazivati i „pametnim avionom” jer ima i „pametnu oplatu” čiji sam oblik faktički igra ulogu određenih instrumenata i blokova aviona. „Ako se pogleda na krajeve krila T-50, onda se uočava da je to sa jedne strane krilo, a sa druge – stanica za aktivnu odbranu „Himalaji”. Jer, ta stanica je umontirana u krilo aviona i utiče i na njegove letačke karakteristike i obezbeđuje mu zaštitu. Još konkretnije, ponaša se kao radar i istovremeno pravi smetnje protivničkim radarima” – objasnio je Mihejev. Ministarstvo odbrane RF je ranije saopštilo da će prvo kupiti deset ovih aviona, a kada probrani avio-pukovi njima potpuno ovladaju – još 60. Dotle će se pretežno oslanjati na mogućnosti lovaca generacije „4+” Su-30 i Su-35.
Pročitajte još:Jezivo: Amerika i Rusija rasporedile trupe kao u scenariju za Treći svetski rat!KRAJ BRITANSKE IMPERIJE: Broj vojnika im se srozava ka cifri iz 1770. godine
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA