Najnovije

Putin upozorio Evropu i ukazao da je politika Amerike neofašizam! (VIDEO)

MOSKVA - Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, u svom govoru na paradi na Crvenom trgu, istakao je da danas "osećamo grandioznost i značaj pobede nad fašizmom", a nije se libio da svet upozori na pretnje današnjice diplomatski skrenuvši pažnju na SAD kao na začetnika neofašističkih ideja i politiku Amerike kao neofašizam.
Putin upozorava Evropu (Foto: Skrinšot)

Putin upozorava Evropu (Foto: Skrinšot)

Putin je podsetio na fenomen "posebnosti jednog naroda", odnosno, na izjavu predsednika SAD-a, Baraka Obame, koju je i ranije kritikovao. Reč je o izjavi Obame da je "američki narod poseban", što je naišlo na veliku kritiku ruskog predsednika koji je danas objasnio da nacizam vidi upravo kao ideju "rasne superiornosti i posebnosti jednog naroda". Putin je takođe indirektno označio SAD kao nosioce potencijalnog neofašizma ukazujući na unipolarnost, što je u savremenoj geopolitičkoj teoriji drugo ime za politiku Sjedinjenih Američkih Država. Ponosim se što su naši preci, očevi i dedovi uradili, srušili i uništili tu tamnu silu, rekao je Putin. Hitlerova avantura je bila strašna lekcija za ceo svet. Sa početka veka, 30-ih godina Evropa nije videla smrtonosnu pretnju nacističke ideologije. I danas, 70 godina posle, istorija ponovo apeluje da budemo razumni i budni. Ne smemo zaboraviti da su ideje "rasne superiornosti i posebnosti" dovele do krvoprolića, kaže Putin. U rat je bilo uključeno oko 80% sveta. Mnoge evropske zemlje su bile okupirane, istakao je Putin. Putin je istakao da je Rusija zadala najsvirepije udarce nacističkoj Nemačkoj, ali da je pobeda nad fašizmom pobeda svih naroda i da je ta pobeda ostvarena zajedništvom mnogih naroda. On je rekao da veterani širom sveta moraju da znaju da se "u Rusiji poštuje njihova borba i opor nacizmu". Putin se dotakao i Ujedinjenih Nacija koje su osnovane posle Drugog svetskog rata, ističući da je to mehanizam koji se pokazao dobrim u rešavanju sukoba širom sveta, ali da se u poslednjih nekoliko decenija ignorišu principu međunarodne saradnje. Videli smo nastojanja da se stvori unipolarni svet, a to podriva održivost globalnog razvoja, kaže Putin. Naš zajednički cilj treba da bude razvoj sistema jednake bezbednosti za sve države. Sistemi adekvatni savremenim pretnjama, izrađeni i regionalno i globalno, ne po sistemu blokova. Tek tada ćemo imati mir i spokoj u svetu, kaže ruski predsednik. On je označio Drugi svetski rat kao borbu protiv nacizma i japanskog militarizma, ističući stradanje Kine. Kao narode čija borba u Drugom svetskom ratu zaslužuje posebno priznanje istakao je Kinu, Indiju, Mongoliju i Srbiju. Za Srbe je rekao da su pružili "čvrst i beskompromisan otpor nacistima". Oni koji su pružili čvrst i beskompromisan otpor nacistima su bili Srbi, rekao je Putin. Poginjemo glave pred sećanjima na naše sinove, kćeri, očeve, majke, dede, muževe, žene, braću i sestre, drugove, rođake, prijatelje... Pred svakim ko se nije vratio iz rata. Pred svima koji nisu više sa nama, rekao je Putin najavljujući minut ćutanja za poginule. Putin je svoj govor završio pobedničkim uzvikom "Ura!", čestitajući Dan pobede.
Pročitajte još:Pogledajte kako su srpski gardisti marširali Crvenim trgom (VIDEO/FOTO)Putin na paradi o Srbima: Srbi su pokazali herojsku borbu protiv fašizma!
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA