Najnovije

Novosadski Bulevar Evrope žele da preimenuju u Bulevar heroja Košara

NOVI SAD - Povodom godišnjnice završetka NATO bombardovanja, grupa građana Pokret pokrenula je inicijativu da se Bulevar Evrope u Novom Sadu preimenuje u Bulevar heroja Košara, u čast i uspomenu na one koji su živote dali ili rizikovali za Srbiju.
<div
Predlagači inicijative (Foto: T. Lovreković)

Predlagači inicijative (Foto: T. Lovreković)

Predsednik tog Pokreta Tomislav Lovreković izjavio je kako "borci sa Košara nisu izdali državu za života, a država njih izdaje i u smrti" i da je "danas prihvatljiviji zagrljaj Tonija Blera koji je ovu zemlju zasipao tonama projektila, nego crnina majki srpskih junaka, što predstavlja istorijski apsurd gde je dželat draži od žrtve".
- Sve države u regionu imaju sijaset spomenika i uspomena na one koji su se borili i stradali za nacionalne ciljeve, jedino mi nemamo volje i želje da se makar na taj način odužimo ljudima koji su živeli i umrli za Srbiju. Da nije bilo heroja Košara, danas verovatno ne bi bilo ni Srbije ni slobode, a sloboda jeste jedna od najvećih civilizacijskih tekovina. Budemo li slavili ove momke, slavićemo i slobodu, a to već nije pitanje želje, nego obaveze - rekao je Lovreković koji je na pisarnici Gradske kuće ostavio knjigu "Sve će to narod pozlatiti", ističući kako se nada da će čelnici izvući pouku iz ove lektire, kada već to nisu na vreme uradili.
Među prvima, ovu inicijativu podržala je Lozanka Radoičić, predsednica udruženja "Vera - ljubav - nada" čiji je sin stradao na Košarama braneći Srbiju, čija borba za pravdu traje već 16 godina.
Ovu inicijativu pismeno su do sada podržali; predsedni DSS Sanda Rašković Ivić, general Božidar Delić, grupa Riblja Čorba, predsednik SNP Naši Ivan Ivanović, istoričar Ivan Ivanović, predsednik pokreta "Naši", istoričari Miloslav Samardžić i Aleksandar Veljić.
Pročitajte još: 
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA