Najnovije

The New York Times: Bela kuća uskoro ukida sankcije Rusiji

NJUJORK - Uticajni američki list NJujork Tajms piše o sukobu u vrhu američkih vlasti koji se razbuktava zbog toga što je Amerika primorana da ukine sankcije Rusiji.
Kip slobode (Foto: Pixabay)

Kip slobode (Foto: Pixabay)

Naime, Pentagon želi da Bela kuća i američki Kongres ukinu sankcije Rusiji, jer zbog sankcija ne mogu da nastave strateški važne projekte u oblasti razvoja raketnih sistema i sprovođenja kosmičkih misija. Ovi projekti su rađeni u saradnji sa Rusijom, te je Pentagon pokrenuo snažnu inicijativu za ukidanjem sankcija protiv Rusije. DŽon Mekejn, američki senator, najveći je protivnik ove inicijative, navodi NJujork Tajms i ističe da Mekejn optužuje Pentagon da je pod uticajem kompanija koje ostvaruju veliki profit na poslovima razvoja raketnih sistema i kosmičkog istraživanja. Mekejn je istakao da su pojedinci iz kompanija koje rade za Pentagon u "bliskoj vezi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom". On je naveo da će pojedinci iz Pentagona od posla koji žele da izlobiraju ukidanjem sankcija protiv Rusije zaraditi preko 300 miliona američkih dolara. Ministar odbrane, odbrane, odnosno prvi čovek Pentagona, Ešton Karter, uputio je zvanično pismo američkom Kongresu u kojem je istakao da je razvoj kosmičkih istraživanja i sistema u zastoju, te da je podhitno potrebno ukinuti ili bar raslabiti sankcije protiv Rusije. Isti dopis je potpisao i prvi čovek obaveštajno-vojnih službi, DŽejms Kleper. Pentagonu je poslovanje sa Rusijom od prioritetnog značaja, jer su napravili zastoj u razvoju sistema neophodnih i za vojsku i za obaveštajne službe, a posebno u razvoju kosmičkih sistema, navodi američki list. Od Rusije se nabavljaju važne komponente za razvoj raketnih sistema, a njih zbog sankcija više nije moguće nabaviti, piše NJujork Tajms.
Pročitajte još:Ubrzano naoružavanje Ukrajine – 11 zemalja dostavlja oružje Kijevu!Putin ide kod pape Franciska!?
Ovakva inicijativa nikako ne ide u korist dela američke političke elite koja "rat protiv Rusije" vidi kao najvažniju geopolitičku aktivnost SAD-a. Predstavnici kompanija Boing i Lokhid Martin, najznačajnijih kompanija za oblasti avijacije i kosmičkih istraživanja i razvoja, takođe su uputili pismo američkom Kongresu i podržali inicijativu Kartera i Klepera. Podsećamo, stanje u oblasti kosmičkog razvoja u SAD-u je u teškom stanju, pa su i predstavnici NASA još pre nekoliko meseci apelovali javno na predsednika SAD-a, Baraka Obamu, da u budžet uvrsti nove stavke podrške kosmičkog razvoja. NASA je zbog ovih teškoća pokrenula i javnu kampanju u Americi putem video spotova i javnih tribina. Sve ovo govori da su teze senatora Mekejna neosnovane i da je po svemu sudeći oblast kosmičkog razvoja još jedna sfera u kojoj je Amerika uvođenjem sankcija Rusiji napravila problem sama sebi, odnosno, da ministar odbrane SAD-a, Ešton Karter, govori istinu. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA