Najnovije

Mirni protest u Zagrebu i Sarajevu: Prekinuti tišinu o zločinima nad Srbima

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva, u saradnji sa Centrom za žene žrtve rata - ROSA Zagreb, organizovaće u ponedeljak, 3. avgusta, u Sarajevu i Zagrebu polučasovno stajanje kao znak sećanja na zločine nad Srbima u vojnoj akciji Hrvatske vojske pod nazivom "Oluja" 1995. godine.

(Foto: Jutjub)

(Foto: Jutjub)

Iz UDIK-a je saopšteno da polučasovna stajanja počinju u 11.00 časova i da će istovremeno biti održana ispred zgrade Ambasade Hrvatske u Sarajevu i na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu. Osim toga, stajanja predstavljaju mirni protest povodom hrvatskog državnog organizovanog poricanja zločina počinjenih u akciji "Oluja". UDIK će uputiti i otvoreno pismo predsedniku Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i još jednom pozvati na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima koji žive u Hrvatskoj. Udruženje smatra neprimerenim stav Kitarovićeve koja u svojim govorima otvara pitanja, te iskazuje empatiju prema bošnjačkim žrtvama zločina u Srebrenici, a u istom momentu jasno i glasno se stavlja u službu glavnog protagoniste negiranja zločina nad Srbima u akciji "Oluja". - Vaše prisustvo komemoraciji u Memorijalnom centru "Potočari" izgleda nam kao dobro prikupljanje političkih poena na osnovu srebreničkih žrtava u okviru EU, a najavljivanje vojne parade u Zagrebu i slavljenje "Oluje" kao dobijanje unutrašnjih poena - navodi se u pismu. Ističe se da je ravnodušnost prema počinjenom zločinu najviši stepen okrutnosti i da je to nastavak politike zla koja ponižava žrtve i produbljuje jaz među etničkim zajednicama u Hrvatskoj, ali i nosi nepovjerenje u regionu. - Obraćamo Vam se javno kao najodgovornijoj osobi Hrvatske sa zahtevom da javno progovorite o zločinima Hrvatske vojske u akciji "Oluja" i da prekinete politiku ćutanja nad srpskim žrtvama ove operacije - navodi se u pismu. Podsećajući da se demokratičnost jedne države meri po pravima manjina, u UDIK-u tvrde da je Hrvatska, nažalost, većinu svojih manjina proterala ili im pak uskratila njihova prava, a sve je to vojnom paradom podržala i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. - Ukoliko budete ignorisali ove apele i krik za pravdom i istinom, činite najveći zločin - zločin ćutanja - zaključuje se u pismu. Podseća se da je u akciji "Oluja" poginulo i nestalo 1.853 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.
Pročitajte još:(VIDEO) SARAJEVO POD OPSADOM: Hiljade radnika pred parlamentom traže svoja prava!ANTISEMITSKI GOVOR FRANJE TUĐMANA: Žuto-zeleni vragovi! (VIDEO)POLITIČKA ZELENA TRANSVERZALA: Izetbegovića savetuje Turčin, a Erdogana Bošnjak
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA