Najnovije

AFERA MISTRAL: Francuska javnost u neverici, vlasti prikrivale stvarni gubitak

PARIZ - Novi detalji i zakulisne radnje neuspele francuske prodaje brodova Moskvi, između ostalog, pokazuju i to da je odustajanje od kupoprodajnog ugovora Francusku koštalo dve, a ne jednu milijardu evra.
Ko je bolje odigrao? (Ilustracija: Pravda)

Ko je bolje odigrao? (Ilustracija: Pravda)

Letnji politički vetrovi podigli su neuspešnu francusku prodaju mistrala Rusima na nivo državne afere. Satirični nedeljnik "Okovani patak", poznat po brojnim otkrićima zakulisnih radnji, izašao je u novom broju s podatkom da će odustajanje Pariza od kupoprodajnog ugovora za isporuku dva vojna broda Moskvi, koštati Francusku čak dve milijarde evra, dvostruko više od sume koju su početkom ovog meseca naveli predsednik Oland i ministar odbrane Žan Iv Ledrijan. Na 896 miliona evra, koliko Francuska treba da vrati Rusiji, prema njihovoj računici, treba dodati još 100 miliona na ime troškiova koje su Rusi imali za obuku 400 članova posade, radove na pristaništu i adaptaciju 32 helikoptera KA52. To, međutim, nije sve. Konstruktoru treba nadokanditi manjak zarade od 350 miliona, a račun predviđa i 200 miliona zbog adaptacije za potrebe eventualnog novog kupca. Konačno, troškovi čuvanja broda iznose pet miliona evra mesečno, a još se ne javlja ni novi kupac. Nosače helikoptera, koje su Rusi naručili 2011. godine, ne želi ni domaća, francuska mornarica.

DŽekpot za Ruse

List ističe da su Rusi napravili pravi "džekpot", jer su njihovi inženjeri već dobili tehničku dokumentaciju na 150.000 stranica na osnovu koje sada mogu da naprave svoj brod. A Moskva je i, zbog promena kursa domaće valute, dala 40 milijardi, a dobila 65 milijardi rubalja.
Pročitajte još:
Izvor: novosti.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA