Najnovije

THE NATIONAL INTEREST: Kina već ima raketu „ubicu nosača aviona”

Kina će će u najskorije vreme pokazati svetu svoja velika dostignuća u sferi raketnih tehnologija koje će biti u stanju da SAD drže na pristojnom rastojanju od njene teritorije u slučaju rata - objavio je američki časopis The National Interest.
Kina već ima raketu „ubicu nosača aviona”(Foto: Jutjub)

Kina već ima raketu „ubicu nosača aviona”(Foto: Jutjub)

Prethodno je kineski list Global Times objavio da su neke od tih raketa već viđene na probi vojne parade koja će biti održana 3. septembra u Pekingu povodom 70-godišnjice završetka Drugog svetskog rata. Za vreme „generalne probe” viđene su dosad tajne balističke rakete srednjeg dometa Dunfen-26 (DF-26) i interkontinentalna balistička raketa Dunfen-5 (DF-5). DF-26 je - kako naglašava američki list - u stanju da stigne do američke strateške vojno-pomorske baze Guam, a DF-5 je najmoćnija raketa u naoružanju kineske armije - ocenio je predavač na koledžu Drugog artiljerijskog korpusa Narodno-oslobodilačke armije Kine Šao Jun Lin. Očekuje se da će na pekinškoj paradi biti pokazana i raketa DF-21D - jedina u svetu protivbrodska balistička raketa koja se smatra „ubicom nosača aviona”. Ta raketa će, kako procenjuju vojni stručnjaci, igrati glavnu ulogu u kineskoj strategiji blokiranja pristupa mornarica SAD i Japana mogućim zonama ratnih dejstava, a i plovidbi njihovih ratnih brodova unutar tih zona. The National Interest procenjuje da će DF-21D „u stanju da kardinalno izmeni tok mogućih pomorskih konflikata na Pacifiku”. Američki list istovremeno ukazuje da postoje sumnje da li je „ubica nosača aviona” potpuno funkcionalan. Zato što kineska armija sa njom još nije izvela sva neophodna testiranja. Nezavisno od toga, naglašava The National Interest, DF-21D je izazov vojno-pomorskoj moći SAD u Aziji, a pogotovo će to biti čim bude potpuno spremna za upotrebu u vojnim operacijama.
Pročitajte još:Stare sovjetske rakete uništavaju američke tenkove (VIDEO)Purgin: Rat će početi i bez Porošenkovog naređenja!
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA