Najnovije

Josipović: "Oluja" je značila oslobođenje od okupacije

ZAGREB - Bivši predsednik Hrvatske i lider novoosnovane političke opcije „Napred Hrvatska — progresivni savez“ Ivo Josipović smatra da vojno-policijsku akciju „Oluja“ treba slaviti kao važan dan hrvatske istorije, uz pruženu ruku i onima koji su, kako kaže, bili na drugoj strani.
Ivo Josipović (Foto: JuTjub)

Ivo Josipović (Foto: JuTjub)

Uoči obeležavanja 20. godišnjice od akcije u kojoj je prognano oko 220.000 Srba, dok je gotovo 2.000 ubijeno ili nestalo, odnosno datuma koji Hrvatska slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Josipović tvrdi da je „Oluja“ značila „konačno oslobođenje zemlje od okupacije, nakon puno žrtava, razaranja“. Hrvatski političar naglašava i da su, s druge strane, „na ovaj ili onaj način“ tada stradali mnogi Srbi. „Proslava ’Oluje‘, o tome sam puno govorio, treba biti takva da možemo reći kako smo nakon pobede u ratu pobedili i u miru. ’Oluja‘ mora slaviti mir, biti dan kada ćemo slaviti pobedu i naše branitelje, ali i odati počast svim nevinim žrtvama“, poručio je Josipović u intervjuu banjalučkim „Nezavisnim novinama“. Prema njegovom mišljenju, proslava bi trebalo da bude integrativne prirode, takva da potvrdi kako je u Domovinskom ratu izborena sloboda za sve hrvatske građane. Josipović dodaje da je više puta posetio ne samo mesta stradanja hrvatskih žrtava, već i mesta gde su stradali civili srpske nacionalnosti.
Pročitajte još:PROPALA FORA: Kosovski parlament nije izglasao rezoluciju o genociduNJUJORČANIN MEĐ’ ČETNICIMA: On je branio Sarajevo sa vojvodom Aleksićem! (VIDEO)
„Nažalost, u tome me nisu pratili drugi političari“, naveo je Josipović koji konstatuje i da istorija pokazuje da u kriznim situacijama, posebno kada je reč o siromašenju ljudi, jača nacionalizam i da je važno kako se postavljaju političari jer „radikalizam i mržnja nisu nikada doneli dobro ljudima i državama“. Aktuelnu hrvatsku politički scenu Josipović vidi kao turbulentnu, obeleženu privrednom krizom i narastajućom konfrontacijom HDZ-a i SDP-a na ideološkom planu i ukazuje na to da se umesto o razvoju i napretku „još vode bitke iz Drugog svetskog rata, iz Domovinskog rata, love se udbaši, podstiče mržnja“. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA