Najnovije

MAJA GOJKOVIĆ PROGOVORILA: Evo zašto sam nosila hidžab u Teheranu

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je danas da veruje da će budžet za 2016. godinu biti na glasanju tokom vikenda i da će biti donet u zakonskom roku.
Maja Gojković (foto: Jutjub printskrin)

Maja Gojković (foto: Jutjub printskrin)

Predlog zakona o budžetu za 2016. naćiće se sledeće nedelje pred poslanicima. Gojković je za RTS rekla da u sredu počinje načelna rasprava koja je uglavnom političke prirode, u četvrtak je pauza, pa onda počinje debata o amandmanima. "Govoriće se o konkretnim stvarima i svim stavkama predloženog budžeta za 2016. godinu", istakla je Gojkovićeva. Ona je dodala da je iz "svog iskustva i iz prošlogodišnje rasprave ubeđena da će budžet biti na glasanju tokom vikenda i da će biti donet u zakonskom roku". Komentarišući prošlogodišnju raspravu o amandmanima koja je trajala gotovo 24 sata bez pauze, Gojkovićeva je rekla da će ove godine biti dovoljno vremena jer su poslanici dobili predlog budžeta pre zakazivanje sednice. "Biće dovoljno vremena, baš zato što sam rekla da će se voditi generalna debata, pojedinačni odbori počinju da rade. Postoje šanse i za usvajanje pojedinih amandmana", kazala je Gojkovićeva. Ona je navela da još nije razgovarala sa opozicijom, zato što se opozicija do sada nije izjašnjavala osim nekih generalnih zamerki opšte političke prirode. Predsednica parlamenta je rekla da očekuje da se ulože konkretni amandmani i da se zatim razgovara o tome.
Sporna ustavnost Zakona o ozakonjenju objekata
Govoreći o Zakonu o ozakonjenju objekata, u čiju ustavnost sumnja predsednik Tomislav Nikolić, Gojkovićeva je kazala da od nje nije tražen odgovor i da je to procedura. "Dobila sam ukaz o proglašenju tog zakona koji je predsednik države potpisao i time omogućio da zakon bude u "Službenom glasniku" i da stupi na snagu. Dakle, zakon se primenjuje", istakla je Gojkovićeva. Na pitanje da li parlamentarna diplomatija uopšte ima rezultate, Gojkovićeva je rekla da je to izuzetno važan segment, jer u zakonima, Ustavu i poslaniku piše koja uloga je parlamenta - da donosi zakone, da nadzire rad vlade i da predstavlja Srbiju u inostranstvu.
Izveštaj Dika Martija i UNESKO
Ona je pri tom podsetila da je radom srpskih parlamentaraca u inostranstvu pri Savetu Evrope usvojen i donesen izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima. "Sa zadovoljstvom mogu da kažem državama koje priznaju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije da nije došlo do negativnog rezultata prilikom njihovog apliciranja za učlanjenje i prijem u Unesko", istakla je Gojkovićeva.
Hidžab Kada je reč o poseti Teheranu, tokom koje je nosila hidžab, Gojkovićeva je istakla da je ponosna na to što "zna šta je diplomatski protokol, jedan od najtežih predmeta na Diplomatskoj akademiji, a nekada na Fakultetu političkih nauka". "To znaju ljudi koji se bave diplomatijom i to je bila moja odluka da u svemu poštujem diplomatski protokol države koja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i koja nikada nije glasala protiv interesa Srbije", dodala je Gojkovićeva.
Pročitajte još: 
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA