Najnovije

KOMADAJU SRBIJU: Turci otcepili Rašku oblast i Vojvodinu!

Za Tursku Vojvodina i Raška oblast nisu deo Srbije!
Turski predsednik Redžep Erdogan (Foto: irates.am)

Turski predsednik Redžep Erdogan (Foto: irates.am)

Ovaj zaključak se nameće ako na sajtu ministarstva spoljnih poslova Turske pročitate spisak ambasada ove zemlje širom sveta s kontaktima i adresama. Pod nadležnostima Ambasade Turske u Beogradu ubrajaju se Srbija, Vojvodina i Raška oblast, iz čega bi se moglo protumačiti da u ovoj zemlji, s kojom smo istorijski veoma blisko vezani, severnu srpsku pokrajinu i Rašku oblast smatraju zasebnim državama. Najzanimljivije od svega je što ovakvu podeljenu Srbiju možete naći samo kada informacije želite da pročitate na turskom jeziku, dok na engleskom uredno piše Serbia. Na sajtu ministarstva spoljnih poslova ove zemlje nalazi se adresa, brojevi telefona i imejl turske ambasade u Beogradu, a pošto Turska nema konzulate u ovim delovima Srbije, vrlo je zanimljivo na osnovu čega je nastala ova podela. Po tome izgleda da Turci imaju dve ciljne grupe kojima se obraćaju s obzirom na razlike koje se javljaju pri izboru jezika, smatra politički analitičar Branko Radun. - Podaci na engleskom odnose se na međunarodno tržište, dok su oni na turskom upućeni svima kojima je taj jezik maternji ili ga poznaju - kaže politički analitičar Branko Radan. - Da su u pitanju njihovi konzulati, postojali bi brojevi telefona za svaki od njih i tu ne bi bilo polemike. Turska je nešto poput mentora balkanskim muslimanima. Ovako, deluje kao da ona pokušava da pošalje neku vrstu poruke sandžačkim Bošnjacima da je blagonaklona prema ideji o autonomiji Sandžaka, odnosno da ih apsolutno podržava u tome. Pored toga, poznato je da Turci javno podržavaju nezavisnost Kosova, kao i jačanje unitarne Bosne i Hercegovine, s toga ne treba ništa od ovoga da nas čudi - ističe Radun.

Među prvima priznali Kosovo

O tome kako Turska širi uticaj na našim prostorima koji su nekad bili deo Otomanske imperije, govore i aktivnosti vlade u Ankari u poslednjih nekoliko godina. Pored investicija privrednika iz ove zemlje, Turci su nedavno kupili i jednu od najsolventnijih banaka u srpskom vlasništvu, a najavljena je i obnova u otomanskom stilu Ramske tvrđave na Dunavu, kod Velikog Gradišta, koju je u 15. veku podigao turski sultan Bajazit. Turska je najuticajnija zemlja među balkanskim muslimanima koji bez odobrenja predsednika ove zemlje Redžepa Tajipa Erdogana ne preduzimaju nijedan značajniji politički korak. Turska je nezavisnost Kosova priznala samo dan nakon što je ona proglašena u Prištini 17. februara 2008. godine.
Pročitajte još:Član novog zakona koji je sve šokirao: „Najkasnije 36 meseci od stupanja ovog zakona na snagu, čipovi moraju biti ugrađeni u sve ljude“Vučić i Rama složni da se oko Kosova nikad neće složiti
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA