Najnovije

Migranti probili kordon hrvatske policije, jedan od migranata uzvikivao "Sve ću da vas pobijem" (VIDEO)

Kod graničnog prelaza Šid — Tovarnik izbeglice probile kordon hrvatske policije, koja ih je smestila u ograđeni prostor. Migranti koji iz Srbije prelaze u Hrvatsku dolaze na područje Tovarnika, Iloka i Batine.Dosad je u Hrvatsku stiglo više od 6.000 izbeglica.
Migranti probijaju kordon (Foto: Printskrin)

Migranti probijaju kordon (Foto: Printskrin)

Situacija u Tovarniku je dramatična, jer je policija postavila kordon kako bi lakše mogla da kontroliše izbeglice koji poslednjih sati stižu u sve većem broju, javlja izveštač RTS-a sa lica mesta. Izbeglice su nakon sat vremena uspele da probiju kordon i dođu do autobusa kojima bi trebalo da se prevezu do najbližeg registracionog centra. Portparolka policije Katarina Zorić apelovala je na građane Tovarnika da pomognu izbeglicama, jer, kako je dodala, Crveni krst ne uspeva da kontroliše situaciju. Grupa od oko 250 migranata koji su izgubili strpljenje, nešto pre 13 časova krenula je peške prugom u pokušaju da napusti stanicu u Tovarniku. Policija ih je zaustavila posle sedamdesetak metara i bez upotrebe sile ih vratila natrag. Migrantima iz Sirije, Iraka i Avganistana, koji su preplavili železničku stanicu u Tovarniku, aktivisti Crvenog krsta, UNHCR i druge humanitarne organizacije dele hranu, voće i vodu, a obezbeđena im je i lekarska pomoć. Za migrante su obezbeđene i cisterne sa vodom, kao i toaleti.  Oko 500 izbeglica koje su danas smeštene u hotel "Porin" u zagrebačkom naselju Dugave počelo je proteste jer ne žele da ostanu u Hrvatskoj. U jednom trenutku iz hotela je istrčao jedan azilant nag do pojasa vičući "Sve ću da vas pobijem!" i bacio kamen prema novinarima. Kamen je pogodio snimatelje Mreže TV i HTV-a. Azilant je svladan, a interventni policajci odveli su ga u hotel. Izbeglice koje su stigle u hotel "Porin" novinarima poručuju da žele da odu, jer su nepoželjni, oni bacaju nameštaj, krevete i metalne konstrukcije kroz prozor i viču "Sloboda, sloboda". Takođe bacaju rolne WC papira i šalju jasne poruke da svoj put nameravaju da nastave i da u Hrvatskoj ne žele da ostanu, a spominju i nemačku kancelarku Angelu Merkel.
Pročitajte još:Visoki komesar UN zatražio u Evropskom parlamentu: Srbija centar za izbegliceNA HORGOŠU PRAVI RAT: Povređene stotine migranata, među njima i deca (FOTO/VIDEO)
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA