Najnovije

Vučić: Samo čudo može da zaustavi naš rast

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić ocenio je danas da je Srbija ušla u period dinamičnog rasta i da ne zna kakvo čudo može da se desi u regionu ili svetu da bi se to zaustavilo.
Vučić (Foto: Jutjub)

Vučić (Foto: Jutjub)

"Do 2020. Srbija neće biti u recesiji", poručio je premijer na skupu, koji je organizovao NALED, a koji je bio posvećen nastavku privrednih reformi. Takve prognoze izneo je na osnovu raspoloživih podataka i tendencija, te činjenice da su prethodne godine postavljeni dobri temelji reformskim potezima vlade. Ključi problemi privrede Srbije koje će vlada rešavati u narednom periodu su, rekao je, nedovoljan preduzetnički duh, preduzeća koja uživaju zaštitu države i siva ekonomija. Ostalo je još deset preduzeća, koja su pod zaštitom države, koja su trošila po 60, 70, 80 miliona evra za subvencije, naveo je Vučić, i dodao da su najveći problemi Bor i Resavica, ali i primetio da "ne možemo ljude iz tog dela Srbije da ostavimo bez posla". "Sada smo za pomoć tim firmama ostavili četiri miliona evra na godišnjem nivou, trebalo bi da to svedemo na dva, što je veliki pomak za našu zemlju", ocenio je premijer. On je dodao i da je važno da uz privatizaciju nastavimo s restrukturiranjem javnih preduzeća, da usvojimlo poslovne planove EPS, s kojim su saglasni i SB i MMf, i da radimo restrukturitranje Srbijagasa. "U to smo već krenuli, ali sve to mora mnogo brže i mislim da će uz fiskalnu konsoliodaciju i obračun s nepotrebnim parafiskalnim nametima i ograničavanjem pre svega lokalnih samouprava situacija biti sve bolja", naveo je Vučić. Procenjujući tokove u ovoj godini, premijer je primetio da će vlada biti zadovoljna tek kad se Srbija sa sadašnjeg 59. popne na 45. mesto na Duing biznis listi Svetske Banke. On je Nacilonalnoj alijansi za ekonomski razvoj zahvalio na njihovom pristupu problemima s kojima se Srbija suočava, te na kritikama, ali i na pohvalama koje su uvek bili spremni da upute za poteze Vlade Srbije. "Hoću da vam zahvalim na drugačijem pristupu u rešavanju problema u Srbiji, malo ko ume stvari da meri konkretno, korektno, precizno i tačno kako to radi NALED. Imali ste poverenje vlade, imali ste i moje poverenje i uradili ste veliki posao", rekao je Vučić. Naš pomak na Duing biznis listi SB bio je vest u jednom danu, a odmah sutradan krenula je ponovo kuknjava, primetio je premijer, a to je pokazalo da nismo uspeli da se promenimo. Kako je rekao, NALED je, međutuim, uspeo da promeni mnoge članove vlade, dodajući: "A ako uđemo među 45 zemalja na Duing bisniz listi, samo time ćemo biti zadovoljni". "Znam da nismo od onih koji umeju da odaju priznanja, ali ja moram da odam priznanje ljudima u NALED-u što su znali da kažu šta je loše, ali i da pohvale ono što smo dobro uradili. Hvala im na tome", poručio je Vučić. Obraćajući se na konferenciji NALED-a premijer je rekao da je uveren da ćemo imati sve bolje rezultate, na osnovu temelja koji su postavljeni prethodne godine.

Suficit u januaru 250 miliona evra

Suficit u budžetu u ovom trenutku iznosi 250 miliona evra, izjavio je Vučić. "Suficit niko nije očekivao, niti je smatrao da je moguće da imamo suficit u januaru, jer suficit u januaru i februaru generalno nemate, nego je uvek značajno veliki deficit", rekao je Vučić. On je precizirao da takav rezultat nije postignut zbog velikog broja naplaćenih dividendi od javnih preduzeća, jer dividende, istakao je, nisu još naplaćene ni od Telekoma, ni od EPS, ni od Pošte. "Imamo 100 miliona evra koje smo uzeli od Telekoma, Telenora i Vipa, ali ne od dividendi nego onoga što smo nismo uzeli prošle godine od digitalizacije. Ali i pored toga imamo 150 miliona evra koji su nam suficit, a nismo uzeli ni od Telekoma ni od EPS ni od Pošte, to ćemo u junu, julu kad budu neki ponovo teški meseci", rekao je Vučić.
Pročitajte još:SVET KOJI ZNAMO IDE KA SVOM KRAJU: Naftni krah pokreće rat između Rusije, SAD i Saudijske Arabije!SRBIN POBEDIO BANKU: Sud naredio vraćanje 1.700 evra naplaćenih po ovom osnovu!NISU NEDODIRLJIVI: MMF danima u blokadi!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA