Najnovije

SVE VIŠE I VIŠE: Hrvatska se ubrzano naoružava - uvode vojne dronove!

ZAGREB - Načelnik Glavnog štaba hrvatske vojske general Drago Lovrić izjavio je da oružane snage razmatraju nabavku nove taktičke bespilotne letelice, ali je najavio i mogućnost razvoja i proizvodnje hrvatskog drona.
Satelitski snimak drona u letu (Foto: JuTjub)

Satelitski snimak drona u letu (Foto: JuTjub)

Ne treba isključiti činjenicu da postoji niz naučnih institucija i firmi u Hrvatskoj koje mogu saradnjom sa oružanim snagama razviti letelicu za potrebe vojske i drugih tela u državi, a dron može postati i hrvatski izvozni proizvod, rekao je Lovrić. Put od razvoja do proizvodnje i korištenja je izuzetno dug, pa je najrealnije očekivati da će se ići u nabavku letelice strane proizvodnje, navodi Jutarnji list. Hrvatske oružane snage raspolažu taktičkom bespilotnom letelicom Skajlark, koju su pripadnici vojske koristili u misiji u Avganistanu. Letelica je nabavljena 2007. godine, ali izraelski proizvođač Elbit više ne proizvodi delove za nju. Srbija sprema odgovor Podsećamo, Hrvatska je najavila da će nabaviti i balitističke projektile dometa do 300 kilometara, a politički vrh u Beogradu je ocenio ovakvu najavu hrvatskog državnog vrha pretnjom po Srbiju. Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, istakao je da Hrvatska nema protiv koga drugog da upotrebi te rakete nego protiv Srbije. On je rekao da će Srbija morati adekvatno da odgovori. Aleksandar Vučić, premijer Srbije, takođe je rekao da će Srbija morati adekvatno da odgovori na naoružavanje u regionu, kao i da Srbiji neće biti problem da sebe dobro naoruža i odbrani od bilo kakve pretnje. Vučić je napomenuo i da Srbija uskoro treba da testira rakete domaće proizvodnje upravo dometa do 300 kilometara. Regionalna trka u naoružanju se rasplamsava, a pretnje po Srbiju su sve veće i o tome svedoči i najava predstavnika "nezavisnog Kosova" da će tokom 2016. godine osnovati "vojsku Kosova". Vojska Kosova je projekat koji uživa podršku SAD-a i NATO alijanse, a to je dodatni razlog da Srbija još više ulaže u naoružanje i modernizaciju armije. Kako su pisali neki mediji, Srbija će plan modernizacije vojske realizovati u saradnji sa Ruskom Federacijom i Narodnom republikom Kinom, odnosno, dva svoja najveća strateška partnera. Dmitrij Rogozin, potpredsednik vlade RF, dolazi u Beograd tokom januara, a smatra se da će glavna tema razgovora sa srpskim državnim vrhom biti upravo modernizacija srpske vojske i naoružanja Srbije.
Pročitajte još:Milanović: Udar na ćirilicu je udar na istoriju HrvatskeZapadne zemlje zaprepašćene preciznošću ruskih avio-udara u SirijiBANANA, MUVA, PINOKIO: Smešna imena za najsmrtonosnija ruska oružja (VIDEO)
Izvor: FoNet / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA