Najnovije

Rusija tvrdi: Belgijski avioni napali kurdsko selo

Rusko Ministarstvo odbrane je danas iznelo detaljne informacije o vazdušnim napadima na sirijsko selo Hasadžek kada su život izgubili civili, i istovremeno je obećalo da će te informacije predati belgijskim vlastima.

Avion F-16 (Foto: Vikipedija)

„Danas iznete informacije o operaciji belgijskih F-16 na nebu Sirije će vojnim i diplomatskim kanalima biti preneta belgijskoj strani”, rekao je novinarima portparol ruskog Ministarstva Igor Konašenkov.
Tokom vazdušnog napada na to kurdsko selo poginulo je šest a ranjen četvoro civila.
Podaci ruske PVO ukazuju da su vazdušni napad izvele avioni F-16 belgijskog ratnog vazduhoplovstva, koji su deo međunarodne koalicije.
Avioni su, prema rečima Konašenkova, poleteli iz jordanske baze As-Salti, potom ušli u irački vazdušni prostor, i zatim u Siriju.
Ministar odbrane Belgije Steven Vandeput je ranije kategorički odbacio tvrdnje o tome da su belgijski avioni učestvovali u napadu na selo, a prema mišljenju Konašenkova, on „ili svesno uvodi u zabludu belgijsku i svetsku javnost, ili njegovi potčinjeni zajedno sa američkim kolegama obmanjuju belgijsko rukovodstvo”.
Agencija RIA Novosti takođe navodi reči Konašenkova da SAD nisu obavestile Rusiju 18. oktobra o borbenom letu na selo Hasadžek.
„Tokom razmene informacija sa američkim kolegama oni nas, da ne bi došlo do incidenata u vazduhu, po pravilu obaveštavaju o letovima američkih aviona. Ipak, kada je reč o letu belgijskih aviona nikakvog obaveštenja 18. oktobra nije bilo”, dodao je Konašenkov, prenosi Tanjug.
Konašenkov je, takođe, rekao da Rusija raspolaže sredstvima PVO koja omogućavaju danonoćni nadzor situacije u vazdušnom prostoru praktično iznad cele Sirije i izvan njenih granica.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA