Najnovije

Vučić kaže da će ispuniti sve zahteve opozicije, a o tri glavna - ni reči

Dok strasti u vezi sa incidentom ispred Predsedništva nastavljaju da rastu, nastavlja da raste i sumnja u ishod okruglih stolova na kojima se sastaju predstavnici vladajućih i opozicionih opcija.

Vučić (Foto: Jutjub)

Iako za predsednika Srbije ispunjavanje određenih uslova nije problem, pojedinci koji njegovu stranku predstavljaju na sastancima sa opozicionarima pričaju apsolutno suprotnu priču, što pokreće pitanje - koliko sve to zapravo ima smisla?  

Vlast je spremna da ispuni sve zahteve opozicije u vezi sa izbornim uslovima – preneo je predsednik Srbije i SNS na današnjoj vanrednoj konferenciji raspoloženje koje vlada u njegovim redovima.

"Evo, šta god da kažete, mi ćemo da uradimo. Ne po našem, po vašem sve. Evo vi nam kažite kako da uredimo finansiranje političkih stranaka i uredićemo ga tako, 99 odsto vaših predloga ćemo da prihvatimo. Za birački spisak 100 odsto vaših predloga ćemo da prihvatimo", rekao je Vučić.

Za finansiranje stranaka daje Vučić zeleno svetlo, za biračke spiskove takođe. Međutim, o tri glavna uslova postavljena na okruglom stolu - smena i zamena članova REM, RIK i Agencije za borbu protiv korupcije nije izgovorio ni reč. Ubrzo je postalo jasno i zašto - jer vlast nema šta ni da prihvata.

"Sve, sve ste dobili, šta još želite? Šta još hoćete? Nema problema, dobićete i to. A i bićete katastrofalno poraženi", rekao je Vučić.

I dok predsednik tvrdi da je vlast spremna da učini opoziciji i građanima koji mesecima protestuju, ali čak i da je to već uradila, iz vladajućih krugova dopiru kontradiktorni signali.

"O njihovim zahtevima neće se ni razmatrati, ne da, ne daj Bože, neko nešto usvaja. Znači, njihovi zahtevi su do te mere glupi i idiotski, da je to izlišno uopšte čitati", rekao je Vladimir Đukanović.

Opozicija želi politički da postavlja članove u institucije koje bi trebalo da su nezavisne u svom radu, objasnio je Đukanović u nastavku nastupa na društvenim mrežama razloge zbog kojih se protivi pronalaženju zajedničkog jezika sa opoczicijom.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović na to odgovara: iako je bio na sastancima, Đukanović očigledno neke stvari ne shvata.

"Mi smo ponovili više puta, na samom sastanku, da mi ne želimo da politički postavljamo bilo koga, da mi želimo ljude koji ispunjavaju visokostručne zahteve, da želimo ljude koji su se do sad dokazano zalagali za vladavinu prava i zaštitu slobode izražavanja. On mučenik očigledno to nije razumeo. I ja bih predložio Srpskoj naprednoj stranci da na sledeći sastanak pozovu nekog ko to može bolje da razume", rekao je Zelenović.

Naredni sastanak predstavnika vlasti i opozicije očekuje se u narednih deset dana, kada će se razgovori nastaviti, a sudeći prema izjavama koje se konstantno ponavljaju, upitno je da li će i u kojoj meri biti konstruktivni.

Posle Ukrajine, Sirije i Venecuele Putin matirao Trampa i ovde! Ruska vojska ušla u Iran, SAD u neverici. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA