Najnovije

SREBRENIČKE LAŽI POSLE NJUJORKA: Stvari oko "rezolucije" će se znatno promeniti!?

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena Bosni i Hercegovini koja je na zahtev Rusije održana sinoć u NJujorku omogućila je srpskoj strani da jasno i glasno iznese svoj stav i jake argumente po pitanju najavljene Rezolucije o Srebrenici.
Obraćanje Cvijanovićke u SB UN

Obraćanje Cvijanovićke u SB UN

Ovo je stav diplomate i bivšeg ambasadora Branka Brankovića koji veruje da će se posle izlaganja naših predstavnika stvari oko Rezolucije najverovatnije promeniti.

„Mislim da je važno što se na SB UN vezano za BiH i za dešavanja ne samo sadašnja, već i istorijska, od početka i za vreme sukoba u BiH, čula i naša strana u vezi sa Srebrenicom,“ kaže Branković.

Najvažnije je da se čuo i naš glas

Još je važnije dodaje on, da je to što su čuli od nas potkrepljeno jakim argumentima sa naše strane.

„Bitno je i to, što se osim našeg učešća i nastupa, na panelu koji je održan čula i reč naših žrtava rata u BiH za zlodela druge strane, jer, oni su hteli da idu direktno na genocid u Srebrenicu i da na brzinu da tako kažem dođu do takve rezolucije “ ocenjuje naš sagovornik.

Branković takođe smatra da je veoma važno i što je stručnjak za Holokaust Efrai Zurof jasno rekao da u Srebrenici nije bilo genocida.

„NJegove reči su sigurno svi sa pažnjom slušali i mislim da je to dosta uzdrmalo one koji su na ovaj ili onaj način ili pod pritiscima bili spremni da tu rezoluciju prihvate. Sad treba videti na koji način jevrejski lobi koji je jak u Americi, čak toliko da može da utiče i na predsedničke izbore, gleda na sve ovo, i da li će Amerika da šapne Nemačkoj da ne bi bilo loše da se ta rezolucija povuče,“ ceni Branković.

S druge strane, dodaje on ukoliko bi ta rezolucija doživela krah to bi bio pored ovoga svega što se dešava u Ukrajini i na Bliskom istoku još jedan snažan udarac zapadnom svetu.

Rezolucija o Srebrenici uzdrmana

„Istovremen i njeno usvajanje bi omalovažilo žrtve genocida iz prethodnih ratova što ne bi olako prošlo u svetu. Naravno, situacija je što se tiče ove rezolucije vezane za Srebrenicu još dosta fluidna jer se ne zna šta će se desiti, da li će se o njoj glasati ili će biti povučena ili ko zna šta,“ kaže Branković.

Branković je pohvalio i govor koji je održala putem video bima srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, koja je kao je rekao na pravi način prezentovala stavove Republike Srpske izjavom je da u BiH postoji nekoliko izazova za mir i da je ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija pokazao nepoštovanje prema Ustavu BiH time što je inicirao rezoluciju o Srebrenici bez ovlašćenja i konsenzusa sva tri konstitutivna naroda BiH.

Jasno i glasno

Ona je rekla da je ta aktivnost suprotna Dejtonskom sporazumu i dodala da, pojedini članovi UN veruju da je ta rezolucija benigna, što je daleko od istine, podsetivši na reči pravnog savetnika bošnjačkih lidera Fransis Bojl koji je rekao da snage moraju da se iskoriste da se ukine Republika Srpska. Cvijanovićeva je istakla da to govori o nameri i da se rezolucija koristi kao destabilizujući faktor BiH.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da se situacija u BiH naglo pogoršava i da Savet bezbednosti mora da odreaguje i pomogne u sprečavanju sukoba. Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma kojim je u BiH okončano krvoproliće, ne može da zatvara oči na to što se sada dešava u zemlji i kategorički je protiv najavljene rezolucije.

Pročitajte OVDE šta Borelj kaže o Zapadnom Balkanu i EU

Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA