Najnovije

EVO KOGA SVE SNS DRŽI U POLITIČKOM ŽIVOTU : Lideri malih stranaka debelo profitiraju od ulaska u vlast

Mnogo češća pojava od braka iz ljubavi na srpskoj političkoj sceni je brak iz interesa...

SNS (Foto: Jutjub)

O tome bi verovatno najbolje mogla da posvedoče četvorica lidera manjih stranaka, pokreta i zajednica koje su na poslednjim izborima podržale SNS - Bogoljub Karić, Milan Krkobabić, Marijan Rističević i Muamer Zukorlić. Svako od njih na svoj način je dobro naplatio tu podršku. Bojan Klačar iz Cesida komentariše da je interes uvek obostran.
''Sve strane u koaliciji imaju svoj interes. Konkretno, SNS je želeo da dođe do što većeg broja poslanika u Skupštini. S druge strane, manje stranke dobile su niz privilegija koje ostvaruju putem funkcija u državnim preduzećima i zadovoljavanjem privatnih interesa.'', kaže Klačar.
Ipak, kako kaže Klačar, cena podrške na izborima ima i granice.
''Ne verujem da će SNS abolirati manjeg koalicionog partnera krivične odgovornosti, ali sigurno ga neće ni teretiti bez ozbiljnih dokaza. Zbog toga pripadnici tih manjih stranaka u vlasti imaju određeni manevarski prostor i komfor - objašnjava Klačar i dodaje da su u političkim brakovima iz interesa na gubitku najviše birači koji ne mogu da pozovu na odgovornost nekoga za koga nisu ni glasali.'', dodaje Klačar.
Svi koji misle da će time što izvitopere biračku volju opstati dugo na vlasti nek se osvrnu na noviju istoriju, upozorava Klačar.
''Birači nisu naivni, samo im treba malo vremena da razumeju šta se događa. Od devedesete naovamo izborno raspoloženje se menjalo na svakih osam do deset godina.'', ističe on.
Sa Klačarom se slaže i Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA