Najnovije

U RUSIJU PO ORUŽJE I GAS: Dačić donosi rakete „Buk”

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić predvodi delegaciju Srbije koja je otišla u Rusiju po najbolje uslove za nabavku ruskog oružja sa ciljem da obezbedi sigurno snabdevanje gasa preko zime.

Dačić kod Putina (Foto: kremlin.ru)

U Rusiji će ministri Ivica Dačić, Aleksandar Antić i Zoran Đorđević, osim o mnogim temama sa Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, između ostalog razgovarati i o nabavci raketnog sistema PVO - „Buk”, o remontu srpskih „migova”, ali i o snabdevanju ruskim gasom.
- Nabavka obećanog raketnog sistema „Buk” biće samo jedna od tema. Tu su još priče o rezervnim delovima za srpsku avijaciju, ali i o još nekim modelima naoružanja - kaže izvor iz Vlade Srbije.
Prema njegovim rečima, ministar energetike vodiće razgovore o snabdevanju i isporuci ruskog gasa preko zime za Srbiju kako bi s te strane bili obezbeđeni. Podsetimo, 2. i 3. novembra delegacija Srbije boraviće u Suzdanju, Ruskoj Federaciji, na 15. zasedanju Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.
Dačić je pre odlaska u Moskvu naveo da se tokom zasedanja očekuje niz veoma važnih razgovora i tema koje se, pre svega, odnose na ekonomske odnose dve zemlje.
- Imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ali je sad aktuelno i pregovaranje o sporazumu o slobodnoj trgovini sa celim Evroazijskim savezom. To neće biti jednostavno, mora da se pregovara, ali i to će biti jedna od tema - rekao je Dačić. Takav sporazum, dodao je on, znači da će bescarinska trgovina moći da se obavlja na teritoriji celog Evroazijskog saveza.
- To je za nas veoma značajno, jer već sada 99 odsto robe u Rusiju izvozimo bez carine - precizirao je Dačić.

„Buk” košta 350 miliona $

Raketni sistem „Buk“ na tržištu vredi oko 350 miliona dolara. Radijus kretanja je 25 kilometara u visinu i 45 kilometara u daljinu. Vreme reakcije je od 10 do 12 sekundi sa verovatnoćom pogotka od 0,9 do 0,95.

Vučić s Putinom već „ugovorio”!

Premijer Aleksandar Vučić prošle godine je prilikom posete Moskvi pregovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom o nabavci sistema „Buk”. - Srbija deo naoružanja mora da nabavi, ali nije realno da previše toga kupimo. Razgovori su još u toku - rekao je tada Vučić.
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA