Najnovije

Evo zašto Rusija sa sve većim razmahom slavi 9. maj

Deveti maj su Rusiji slavi sa sve većim razmahom. To na Zapadu izaziva nedoumice: zašto sa sve većim razmahom kad se Drugi svetski rat vremenski sve više udaljava?

Besmrtni puk (Foto: kremlin.ru)

Piše: Sergej Markov

Za to postoji nekoliko razloga.

1. Upravo su Rusija i zemlje SSSR su na oltar pobede položile 27 miliona ljudskih života. Zato svako u Rusiji ima u porodici nekog poginulog, a neki - mnogo. Zato je za bezmalo sve i lični praznik.

2. Nađena je veoma uspešna forma povezivanja ličnog i opšteg praznika - Besmrtni puk. To i jeste glavno u praznovanju Dana Pobede.

3. To je jedini državni praznik prema kojem narod nema nikakve zamerke. Zato 9. maj i jeste glavni državni praznik.

4. Rusiju atakuju zapadne države. Patriote Rusije iz praznovanja 9. maja crpu snagu za čvrstinu duha koja je potrebna da se izdrže ti napadi.

Naši dedovi su izdržali udar nacista, a mi ćemo već nekako izdržati sankcije - ovako nekako razmišljaju ljudi.

Upravo zbog ovoga građani Rusije koji nisu patrioti ili su veliki poklonici Zapada baš i ne vole ovaj praznik. Samo, oni su izrazita manjina.

5. Na Zapadu je pokrenut - čudovišan po razmerama i lažljivosti - informacioni rat koji Ruse predstavlja kao defektan i agresivan narod. Tobože je loše bezmalo sve što su Rusi činili u svetskoj istoriji.

A uništavanje nacizma i spasavanje Evrope od Hitlerove varvarske politike - to je zasigurno ono što su Rusi uradili u istoriji Evrope. Rusi praznovanjem 9. maja Evropu na to podsećaju.

Rusi praznovanjem 9. maja podsećaju Evropu i šta biva sa onima koji - poput Hitlera - od Rusa prave neprijatelje i predstavljaju ih kao varvare i ljude koji i nisu bas sasvim ljudi.

6. Rusofobski režim u Ukrajini - a to je glavni pravac udara protiv Rusije - povezan je sa Hitlerovim pomagačima. A aktivnosti neonacista u Ukrajini zato okretanje antifašizmu čini dodatno aktuelnim.

7. Zbog svega, praznovanje Dana Pobede 9. maja to nije istorija, to je nešto sasvim savremeno. Nešto povezano sa rešavanjem oštrih problema Rusije.

8. Sveopšte praznovanje Dana Pobede, zajedno sa Besmrtnim pukom, to je savremena kolektivna molitva miliona ljudi za mir za Rusiju i sve njene narode.

Pročitajte OVDE ispovest veterana koji je “ukrao šou” na Paradi Pobede u Moskvi.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Evo kako je izgledao Besmrtni puk u Moskvi

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA