Najnovije

STRAHOVITA PRIČA KOJA CEPA SRCE – CELA PORODICA JE MENTALNO OBOLELA OD NATO BOMBI: Avioni, rafali po Srbima… (FOTO)

Žive odsečeni od civilizacije u kući koja ima zemljani pod i čiji se krov urušava . Nemaju vodu, lekara, televiziju i žive od humanitarne pomoći iz narodnih kuhinja, a o njima brine najmlađi član porodice – Aleksandar, koji je jedina svetla tačka porodice.
Život šestočlane porodice Stojanović iz sela Straža na Kosovu i Metohiji pretvorio se u pravi horor od 1999. godine, kada su gotovo čitavi njeni članovi mentalno oboleli nakon NATO agresije. Do tada su Gradimir i Biserka živeli potpuno normalno u svom selu nadomak Gnjilana, sa svoja četiri sina, Igorom (27), Milošem (26), Stefanom (25) i Aleksandrom (17), ali posle bombardovanja više ništa nije bilo isto.
Do dana današnjeg su im uslovi toliko pogoršani da su ispod svake granice dostojne čoveka.

Usled pretrpljenog straha i trauma tokom rata na Kosovu, oba roditelja su mentalno obolela, a u još gore psihičko stanje došli su njihovi sinovi Miloš i Igor (koji su na slici). Miloš je tada imao 10, a Igor 9 godina, a njihov život je posle toga pretvoren u puko preživljavanje u nehumanim uslovima, i to traje do današnjeg dana. Aviona, bombi, rafala iz pušaka… sećaju se i danas i te slike kod njih ne mogu da izblede. Nažalost, nikada se neće sećati onih stvari kojih se svi sećamo u svom životu – prve ljubavi, druženja sa prijateljima, putovanja, školovanja, prvog posla, braka, dece… Svakodnevica ove porodice je jeziva, a u najtežem stanju je Igor, koji do pre neku godinu gotovo da nije ustajao iz kreveta. Danas može malo da prošeta u svoja četiri zida i jedva da progovori koju reč.

Aviona, bombi, rafala iz pušaka… sećaju se i danas i te slike kod njih ne mogu da izblede. Nažalost, nikada se neće sećati onih stvari kojih se svi sećamo u svom životu – prve ljubavi, druženja sa prijateljima, putovanja, školovanja, prvog posla, braka, dece… Svakodnevica ove porodice je jeziva, a u najtežem stanju je Igor, koji do pre neku godinu gotovo da nije ustajao iz kreveta. Danas može malo da prošeta u svoja četiri zida i jedva da progovori koju reč. ŽIVE U TROŠNOJ KUĆI KOJA IMA ZEMLJANI POD I PLAFON PRED URUŠAVANJEM! Porodica Stojanović preživljava zahvaljujući pomoći Eparhije Raško-prizrenske i organziacije ”Majka devet Jugovića”, koji im svakog dana donose obroke iz obližnje narodne kuhinje. Osim toga imaju dve krave i nekoliko koza, a o njima brine najmlađi član porodice, 17-godišnji Aleksandar, koji predstavlja jedinu svetlu tačku porodice. Upravo on, uz pomoć dobrih ljudi, brine o bolesnoj braći i roditeljima. Sumorni prizor, koji najbolje dočaravaju fotografije, upotpunjuje potpuno neuslovna kuća u kojoj žive. Tačnije to su tri sobice u kojima je pod zemljani, a plafon pred urušavanjem. Dodatan problem predstavlja to što ceo taj deo sela nema vodu, nego je donose kilometrima do svojih kuća. Nema lekara, prodavnice, TV kanala na srpskom jeziku… Ipak, ni to nije najveći problem za ove ljude, već to što su zaboravljeni i prepušteni samima sebi u svojoj muci, gde je sav teret na leđima 17-godišnjeg Aleksandra. POKRENUTA JE HUMANITARNA AKCIJA ZA POMOĆ STOJANOVIĆIMA, KAKO BI ŽIVELI U USLOVIMA DOSTOJNIH ČOVEKA! Porodica Stojanović je tek u nekoliko navrata dobila skromnu pomoć, koju im je dodelila Humanitarna organizacija Srbi za Srbe. Obezbeđeni su im kreveti, sto, stolice, frižider… Ista organizacija ih je nedavno posetila, a tada su u kući bili samo Igor i Miloš, koji su u teškom psihičkom stanju. Oni jedva i da progovaraju, a detalje o porodici organizaciji je bliže objasnila protinica Svetlana, koja vodi narodne kuhinje i farme koza na Kosovu, koja im svakodnevno pomaže. Nakon što su na licu mesta uvideli katastrofalnu situaciju u kojoj porodica Stojanović živi, odsečena od civilizacije, Srbi za Srbe su pokrenuli veliku humanitarnu akciju kako bi do Božića prikupili 20.000 evra za izgradnju nove kuće, da bi porodica mogla da živi bar u pristojnim uslovima. Drugi deo akcije predstavljaće uticaj na opštinu da se dovede voda do njihove kuće.

KAKO MOŽE DA SE POMOGNE?Za izgradnju novog porodičnog doma za Stojanoviće potrebno je uplatiti donaciju sa naznakom “za Stojanoviće” na neki od računa Humanitarne organizacije Srbi za Srbe. Iz Srbije je to moguće učiniti slanjem poruke na broj 7763 čime se donira 100 dinara ili uplatom na dinarski račun 160-279491-71. Iz inostranstva se može uplatiti preko "Pej Pal" adrese, szsaustrija@gmail.com  i szsamerika@gmail.com, kao i kroz donatorsku platformu: www.srbizasrbe.net/donacije. Detaljnije informacije o akciji i o računima za pomoć, pošto je organizacija Srbi za Srbe registrovana u čak 9 zemalja u svetu, možete potražiti na sajtu srbizasrbe.org. Organizacija naglašava da će sve donacije biti javno evidentirane na njihovom sajtu, a nakon završetka akcije biće objavljene fotografije nove kuće zajedno sa skeniranim računima za nabavljenu pomoć. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe postoji već 11 godina i do sada je sa prikupljenih 1.700.000 evra pomogla više od 1.600 višečlanih porodica na Balkanu. Pomozimo da i Stojanovići dobiju krov nad glavom! Izvor:Telegraf,Oslobođenje,Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA