Najnovije

G20: Izlazak Britanije iz EU je pretnja celom svetu

ŠANGAJ - Britanski ministar finansija DŽordž Ozborn pogurao je stav da se na listi zaključaka, koje su danas usvojili lideri Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) u Kini, kao jedan od rizika po globalnu ekonomiju nađe i eventualni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, saopštili su zvaničnici G20.
Raspala sardina (Foto: JuTjub)

Raspala sardina (Foto: JuTjub)

Rizik od britanskog izlaska iz EU, pod nazivom "Breksit", nije bio u izvornom nacrtu saopštenja ministara finansija i guvernera centralnih banaka vodećih 20 ekonomija sveta, ali je dodat na insistiranje Britanije, navodi se u saopštenju G20, a prenosi agencija Rojters. Britanija će glasati na referendumu 23. juna o tome da li želi da ostane članica 28-člane EU. Britanski premijer Dejvid Kameron je u pregovorima sa čelnicima Brisela prošle nedelje dogovorio specijalan status Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji, kako bi ubedio evroskeptike da nastavak članstva više koristi Velikoj Britaniji od napuštanja tog bloka, podseća britanska agencija. U konačnim zaključcima G20, u koje je Rojters imao uvid, "šok od potencijalnog izlaska Britanije iz Evropske unije", naveden je kao jedan od rizika za globalnu ekonomiju, zajedno sa nestabilnim tržištima, jeftinim sirovinama i migrantskom krizom. "Britanac se založio za to, a taj predlog nije naišao na protivljenje", rekao je jedan zvaničnik G20, dodajući da bi "svi za stolom više voleli da se izbegne udarac te vrste u ovalo krhkim vremenima za globalnu ekonomiju“. Neki čelnici iz G20 su ocenili uključivanje Britanije u zaključke kao način skretanja pažnje na negativne posledice izlaska te zemlje iz EU, koji treba da podrži Kameronovu kampanju za ostanak u Uniji, dosaje Rojters. Italijanski ministar finansija Pjer Karlo Padoan je rekao da bi odluka Britanije da napusti EU imala negativne globalne posledice. "Okarakterisali bismo izlazak Britanije iz EU-a kao snažan politički šok, negativan šok", rekao je Padoan novinarima u Šangaju. London je glavni svetsku finansijski centar, koji učestvuje sa oko 10 odsto u britanskom bruto društvenom proizvodu (BDP), a deo bankara veruje da bi odlazak iz EU mogao da naruši poslovanje i da natera mnoge finansijske institucije da se presele na druge destinacije, navodi Rojters.
Pročitajte još:ASADOVA UDARNA PESNICA: Pogledajte specijalne elitne jedinice vojske Sirije (VIDEO)SVE SNIMLJENO: DŽihadisti ranili novinarku i ubili kamermana (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)HAOS U NEMAČKOJ: Merkelovu u Sibir – Putina u Berlin! (VIDEO)
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA